TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Felaketin sorumlusu Esed'dir

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, 'Bu felaketin sorumlusu tek bir adamdır. 400 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bir adamın acımasız askeri taktikleridir. Bu kişi Beşşar Esed'dir.' dedi.
Felaketin sorumlusu Esed'dir
AA - İngiltere, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin (MYK) ülkedeki siyasi geçişe ilişkin sunduğu yeni vizyonun görüşüldüğü toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği başkent Londra'da yapılan toplantıya, ABD, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Ürdün, İtalya ve Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey yetkililer katılıyor. Toplantı çerçevesinde Çavuşoğlu'nun ikili temaslarda da bulunması bekleniyor.

Toplantı öncesi makale kaleme alan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Barış zamanında Halep'i ziyaret eden herkes, bu şehirden bugün gelen haberlere ağlar. Bu şehirde sivillere saldırılıyor, hastaneler bombalanıyor, çocuklar göçüklerden çıkarılıyor." ifadelerini kullandı.

"DAEŞ'i güçlenmesine neden olan, besleyen Esed'dir"
Suriye'de nüfusun yarısının yerlerinden edildiğini yazan Johnson, şunları kaydetti:
"Bu felaketin sorumlusu tek bir adamdır. 400 bin kişinin çoğunun hayatını kaybetmesine neden olan bir adamın acımasız askeri taktikleridir. Bu kişi Beşşar Esed'dir. Onun ölüm makinesi, varil bombaları ve siyasi kurtuluşu için verdiği mücadelenin sonuçlarıdır. Esed, yeni Suriye hükümetinde yer alamaz. Çünkü Esed Şam'da durduğu sürece yönetilecek bir Suriye olmaz. Muhalif güçler mücadelelerine son vermeyecektir. Çünkü silahlarını bırakırlarsa ülkeyi Esed'e bırakacaklarını biliyorlar. Sünni milislerin görev yapmasına neden olan kişi Esed'dir. DAEŞ'i güçlenmesine neden olan, besleyen Esed'dir."

Rejim ile muhalefet arasında 6 aylık müzakere
Johnson, Esed'in ülkesini bir arada tutacak güçte olmadığını ve Suriye halkının Esed rejimi altında hiçbir zamanda güvende hissetmeyeceğini yazarak, MYK'nın bugün Londra'da açıkladığı yeni vizyonun Esed sonrası Suriye ile ilgili önemli öneriler sunduğunu ifade etti.

MYK'nın, rejim ile muhalefet arasında 6 ay sürecek müzakere sürecinin ardından, bir buçuk yıllık bir geçiş süreci önerdiğini anımsatan Boris Johnson, "Bu süreçte Esed gitmiş olacak. Seçimler yapılacak. Yeni hükümet ise ülkeyi DAEŞ'ten temizlemeye odaklanabilecek. Bu vizyon işe yarayabilir. Eğer Ruslar ve Amerikalılar bir ateşkes sağlarsa, Cenevre'deki görüşmeler yeniden başlayabilir. Suriye'de şiddetin sona ermesini isteyen milyonlarca insan yaşıyor. Bu, onlara istediklerinin başarılabileceğini gösterme fırsatı verecektir." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın