TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Fransa'daki Türk dernekleri sözde Ermeni soykırım anma günü kararını reddetti

Fransa’da Macron hükümetinin 24 Nisan tarihini sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan etmesinin ardından yaklaşık 500 Türk Derneği ortak basın bülteni yayınlayarak kararı reddetti.
Fransa'daki Türk dernekleri sözde Ermeni soykırım anma günü kararını reddetti
İHA - Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Edouard Philippe "1915 Ermeni Soykırımı’nın yıllık anma tarihi" olarak 24 Nisan’ın Cumhuriyet takvimine eklenmesi için yazılı bir kararname imzalamasının ardından 3 büyük Türk çatı dernek (Ditib, Fransa Türk Federasyon, UETD) altında birleşen yaklaşık 500 dernek, 1915 olayları ve sözde ermeni soykırımı hakkında ortak bildiri yayınlayarak kararı reddetti.

Fransa Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DITIB) Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve Fransa Türk Federasyonu ortak bildiri yayınladı. Bildiride "Fransa’da 500’den fazla Fransız-Türk derneğini temsil eden Türkiye Dernekleri Koordinasyon Komitesi, baskıcı gruplarının Fransızlar arasında diyalog ve barışa zarar veren bir biçimde tarihi sömürmesini inkar ediyor" açıklamasında bulundu. Bildiride "Geçmişin sıkıntılarını sorgulama gibi bir amacımız yok fakat 1915 olayları için ’soykırım’ niteliğinin haklı olmadığını düşünüyoruz. Bernard Lewis, Gilles Veinstein, Robert Mantran ve Luis Bazin gibi ünlü tarihçiler ’soykırım’ teriminin kullanılmasını onaylamıyor." sözleri yer aldı.

Basın bülteninde 26 Ocak 2017 tarihli bir kararda Anayasa Konseyi’nin, hiçbir Fransız ve uluslararası mahkemenin 1915 olaylarını nitelendirmediği ve ’Ermeni soykırımı inkarını’ cezalandırmayı amaçlayan bir yasayı onaylamadığı hatırlatıldı. Açıklamada "Fransız topraklarında 50 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren Fransalı Türkler, Fransa’nın kültürel, ekonomik, sosyal ve politik yaşamına aktif olarak katkıda bulunmaktadır. 800 bin Fransalı Türk bu damgayı kabul etmiyor ve bunu duyurmaya devam edecek. Sosyal barışı ve kamu düzenini bozmakla tehdit eden provokasyonlara cevap vermeyeceğiz. Her zamankinden daha fazla özgürlük, eşitlik ve kardeşlik değerlerine bağlı kalacağız." denildi.
Yorum Yazın