TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Hong Kong yeni güvenlik yasasının gölgesinde, Çin'e devredilişinin 23. yıl dönümünü kutladı

Hong Kong, Pekin hükümetinin kabul ettiği 'yeni güvenlik yasasının' gölgesinde İngiltere'nin yönetiminden çıkarak resmi olarak Çin'e bağlanmasının 23. yıl dönümünü kutladı.
Hong Kong yeni güvenlik yasasının gölgesinde, Çin'e devredilişinin 23. yıl dönümünü kutladı
Euronews'de yer alan habere göre, Her sene şehir merkezindeki Victoria Limanı'nda yapılan bayrak törenine Hong Kong Özerk Bölgesi lideri Carrie Lam, bakanlar ve diğer üst düzey siyasiler katıldı. 17 yıldır düzenli olarak yapılan seremonide Çin ve Hong Kong bayrakları birlikte göndere çekildi.

Tören kapsamında Hong Kong bayrağı taşıyan bazı helikopterler gökyüzünde küçük bir gösteri yaparken, Çin yanlısı bazı vatandaşların ellerinde Çin bayrakları sallayarak sevinç gösterisinde bulundu. Törene katılan tüm siyasilerin maske takması ve sosyal mesafe kurallarına uyması ise dikkati çekti.

Yarı özerk konumdaki Hong Kong'da yaklaşık bir yılı aşkın süredir devam eden demokrasi yanlısı protestolar nedeniyle bu sene şehir merkezinde yapılması planlanan yürüyüş ve kutlamaların iptal edildiği belirtildi.

Hong Kong yönetimi salı günü merkezi hükümeti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan Ulusal Güvenlik Yasası'nı onaylamıştı.

Ulusal Halk Kongresi'nin 162 daimi üyesi "evet" oyu kullanarak 1 Temmuz 2020'de yürürlüğe girecek yasayı kabul etmişti. Söz konusu yasa ise Pekin hükümeti tarafından 28 Mayıs'ta yürürlüğe girmişti.

Önde gelen aktivistler yasanın kabulü sonrası sosyal medya hesaplarını sildi
Yasa, bu adımdan sonra Kongrenin Daimi Komitesi tarafından detaylı şekilde formüle edilerek Hong Kong'un temel yasasına eklenecek. Bu sürecin birkaç ay alacağı tahmin ediliyor.

Ulusal Güvenlik Yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.

Yasanın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre önce Hong Kong'da yaşayan birçok aktivistin sosyal medya hesaplarını sildiği belirtildi.
Yorum Yazın