TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

İdomeni'deki sığınmacıların çaresiz bekleyişi sürüyor

İdomeni'de en fazla 2 bin sığınmacının kalabileceği bir bölgede sıkışıp kalan 12 bin kişinin çaresiz ve gergin bekleyişi devam ediyor.
İdomeni'deki sığınmacıların çaresiz bekleyişi sürüyor
Ozan Koltuk - Yunanistan’da sınırların kapatılmasının ardından Makedonya sınırındaki İdomeni'de en fazla 2 bin sığınmacının kalabileceği bir bölgede sıkışıp kalan 12 bin kişinin çaresiz ve gergin bekleyişi sürüyor.

Aralarında 4 bin çocuğun bulunduğu yaklaşık 12 bin sığınmacı, 7 Mart'tan bu yana Makedonya'ya geçmek için sınırdaki bekleyişlerine devam ediyor.

Daha çok sığınmacıların kendi imkanlarıyla kurduğu derme çatma çadırlarda ise insani durum her geçen gün kötüleşiyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İdomeni Koordinatörü Babar Baloch, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İdomeni'deki kampların kapasitesi yeterli olmadığı için hijyen ve yaşam koşulları son derece kötü." dedi.

Baloch, İdomeni'deki şartların zorluğu nedeniyle bazı sığınmacıların pes ettiğini ve başka kamplara gönderilmeyi kabul ettiğini bazılarınınsa sınırın açılacağı umuduyla bekleyişlerini sürdürdürmekte ısrar ettiğini söyledi.

Yunan yetkililerin, yığılmayı engellemek için sığınmacıları başka kamplara transfer etmeye başladığını belirten Baloch, "Şimdiye kadar yaklaşık 500 sığınmacı 3 kampa taşındı. Sığınmacıların taşınacağı kampların kapasitesi artırılmaya çalışılıyor ancak 12 bin sığınmacının taşınabileceği yeterli sayıda kamp yok." ifadesini kullandı.

Baloch, sığınmacı krizinin çözümü için AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın ardından BMMYK'nın Yunanistan'daki operasyonlarını askıya almasına ilişkin de sadece adalardaki çalışmaların bir kısmını durdurduklarını, İdomeni'de ise faaliyetlerine devam ettiklerini kaydetti.

BMMYK, sığınmacıların kayıt altına alındığı merkezlerin (hotspot) gözaltı merkezleri haline geldiği ve sığınmacıların buralarda kendi iradeleri dışında tutuldukları gerekçesiyle Yunan adalarındaki operasyonlarını askıya aldığını açıklamıştı.

BMMYK'nın bu kararının ardından Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), Uluslararası Kurtarma Komitesi, Norveç Mülteci Konseyi ve Save the Children gibi insani yardım kuruluşaları da Yunan adalarındaki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

Öte yandan AB'nin yerleştirme politikasına inanmayan ve sınırların kapatılmasına tepkili olan sığınmacılar İdomeni'de kalmakta ısrar ediyor. Bazı gruplar ise İdomeni’den ayrılan sığınmacıları engellemeye çalışarak sınırların açılması için eylemlerini sürdürüyor.
Yorum Yazın