TİC Holding Header
  • USD 32.408
  • EUR 35.53
  • Altın 2325.597
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Irak Güçler İttifakı Koalisyonu ve Barzani'den Kazimi'ye destek

Irak Meclisinin en büyük Sünni grubu Irak Güçler İttifakı Koalisyonu ve IKBY Başkanı Barzani, hükümeti kurması için Şii grupların üzerinde anlaşıp aday göstermek istediği Mustafa el-Kazimi'yi desteklediklerini bildirdi.
Irak Güçler İttifakı Koalisyonu ve Barzani'den Kazimi'ye destek
BAĞDAT/AA - 329 sandalyeli mecliste 57 milletvekili bulunan Irak Güçler İttifakı Koalisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Koalisyon olarak, Irak'ın istikrarını, ulusal mutabakat ve anayasal temellere dayalı hükümetin kurulmasını destekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Başbakan adayının, tüm ulusal siyasi partiler tarafından kabul görmesi ve meclisteki grupların da onayını alarak kabinesini geçirebilen bir kişi olması gerektiği vurgulanan açıklamada, "İlgili siyasi tarafların (Şiiler) adaylığı üzerinde mutabakat sağladığı Mustafa Kazimi'yi yeni hükümetin başkanlığı için destekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

IKBY Başkanı Barzani'den başbakanlık için Kazimi'ye destek açıklaması
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, hükümeti kurması için Şii grupların üzerinde anlaşıp aday göstermek istediği Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi'yi desteklediğini bildirdi.

Barzani, yayınladığı yazılı açıklamada, Şii siyasi tarafların Irak'ta yeni hükümeti kurmak için aday gösterdikleri Mustafa Kazimi'yi desteklediğini ifade etti.

Başkan Barzani, Kazimi'nin hükümeti kurma görevini en kısa zamanda yerine getirebilmesi için tüm siyasi partilere de destek çağrısında bulundu.

Kürtlerin, 329 sandalyeli mecliste 58 milletvekili bulunuyor.

Meclis'te 57 milletvekili bulunan Sünnilerin en büyük koalisyonu olan Irak Güçler İttifakı Koalisyonu da bugün, Kazimi'ye desteğini açıklamıştı.

Irak Meclisi'ndeki Şii gruplar, Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in hükümeti kurma görevi verdiği Adnan ez-Zurfi'ye karşı çıkarak, yerine Mustafa Kazimi'yi aday gösterme konusunda anlaşmıştı.

Şii ve Sünnilerin Kazimi ismi üzerinde anlaşma sağlaması, 30 gün içerisinde hükümeti kurması beklenen Zurfi'nin durumunu zora düşürdü.

İran destekli Şii gruplar, Zurfi'yi Amerika'ya yakın olmakla suçluyor ve hükümeti kurmasına itiraz ediyor. Zurfi ise yaptığı açıklamalarda, hükümeti kurma görevini iade etmeyeceğini belirtiyor.

Kürt partileri de Şiilerin üzerinde mutabakat sağladığı adayı destekleyeceklerini dile getiriyor.

Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığını 2016'dan beri yürüten Kazimi'nin ise hiçbir siyasi partiye üyeliği bulunmuyor.

Hükümetin 329 sandalyeli meclisten güvenoyu alması için oturumda hazır bulunanların mutlak çoğunluğu gerekli.

Irak Cumhurbaşkanı Salih, 17 Mart'ta hükümeti kurma görevini eski Necef Valisi Adnan Zurfi'ye vermişti.

Meclis'te eski Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu Grup Başkanı olan Zurfi, 2004-2005, 2009-2013 ve son olarak 2013-2015 yıllarında üç dönem Necef Valiliği görevini yürütmüştü.

Eski İslami Dava Partisi (Şii) üyeliği de bulunan Necef doğumlu Zurfi, Irak'ın yanı sıra ABD vatandaşlığına da sahip.

Başbakan Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle 29 Kasım 2019'da görevinden istifa etmişti.

Cumhurbaşkanı Salih, 1 Şubat'ta bağımsız aday ve eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak Allavi, Meclis'te güvenoyu toplantılarının gerçekleşmemesi nedeniyle görevi iade etmişti.
Yorum Yazın