TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

İran ABD'den tazminat talep edecek

Ruhani hükümeti, ABD'nin 19 Ağustos 1953'teki darbeden bugüne kadar İran halkı ve devletine verdiği maddi ve manevi zararların karşılanması için Washington yönetiminden tazminat talep edecek.
İran ABD'den tazminat talep edecek
Fatma Güler - İran meclisi, ABD'nin 1953'ten bugüne kadar İran halkı ve devletine verdiği "maddi ve manevi" zararların karşılanması için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinin hukuki yollara başvurmasını zorunlu kılan tasarıyı onayladı.

İran devlet televizyonunun haberine göre, hükümetin, tasarıda sıralanan 10 başlıkta oynadığı rollerden dolayı ABD'den tazminat talep etmesi zorunlu hale geldi.

Söz konusu başlıkların ilkinde 19 Ağustos 1953'te İran'da demokratik seçimle iktidara gelen Başbakan Muhammed Musaddık'ın devrildiği darbeye atıf yapılarak, yaşanan can ve mal kayıplarından Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) sorumlu tutulması nedeniyle, zararın ABD'den tazmin edilmesi gerektiği vurgulandı.

Tasarıda İran-Irak savaşında ABD'nin, devrik lider Saddam Hüseyin'e destek verdiği belirtilerek, bu dönemde hayatını kaybedenler ya da zarar görenlerin mirasçılarına ödenmek üzere ABD'den tazminat alınması için hukuki girişimlerde bulunulması zorunlu kılındı. Tasarıdaki maddelerde bu savaşta 223 bin İran vatandaşının hayatını kaybettiği, 600 bin İranlının da yaralandığı veya sakat kaldığı belirtildi.

Söz konusu tasarıda, Dışişleri Bakanlığı'nın her altı ayda bir Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu ile Hukuk ve Yargı Komisyonu'na konuyla ilgili rapor sunması gerektiği de belirtildi.
Yorum Yazın