TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 35.045
  • Altın 2324.552
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

İsminin değişeceği gün kendini yakmış

Komünist istihbaratının tüm gizli bilgilerini deşifre etmekle tanınan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Georgi Mihaylov, Türkçenin yasak olduğu zamanlarda yaşananlardan çok etkilendiğini söyledi.
İsminin değişeceği gün kendini yakmış
OGÜNHABER-ÖZEL - Mihaylov, “Dayım yaşadığı bu olayla komünist rejimin Türklere ve Müslümanlara karşı uyguladığı zorla isim değiştirme kampanyasına karşı mücadelesinin sembolü haline geldi” dedi.

Annesi Türk babası Bulgar olan Georgi Mihaylov’un şair olan dayısı Mehmet Karahyuseinov, 1985 yılında Türkçe ismini değiştirmek istememiş.

İsminin değiştirileceği gün Bulgaristan’ın başkenti Sofya meydanında üzerine benzin dökerek kendini yakmış. Bu olayı ismini değiştirmeye mecbursun dedikleri gün gerçekleştirmiş.

2 gün komada hastanede yatmış ve komada iken komünistler ismini değiştirmiş. Yaşanan olaylardan çok etkilenerek dayısının adına vakıf kurmuş ve şiir kitabını basmış. Georgi Mihaylov dayısı adına kurduğu Mehmet Karahüseyinov Vakfı Başkanlığı görevini yürütüyor.

Mihaylov, dayısının yaşadığı olayı dünyaya aktarmak için değil, yaşananların unutulmaması için çalışıyormuş.

Mehmet Karahüseyinov Vakfı Başkanı Georgi Mihaylov, “Yaratıcı bir insan olan Mehmet, şair, çevirmen ve ressamdı, derin duyarlılığa ve inanılmaz bir dünya görüşüne sahipti. Ateş onun bedenini yaktı, ama o şiir ve resim sanatının gücüyle gelecek kuşaklara kendi ruhunu, kendi izini bıraktı” dedi. Mihaylov, Meto lakabıyla bilinen Mehmet Karahüseyinov’dan miras kalan her bir insanın öz kimliğini belirlemesinde hür olması ve bunun için zülüm görmemesi gerektiğine dair sözü ile bir sembole dönüştüğünü vurguladı.

Georgı Mihaylov, komünistleri deşifre ettiği belgeleri www.desehistory.com adresinde sergiliyor.
Yorum Yazın