TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Kalın: İsveç'in NATO üyeliğini mevcut haliyle onaylayacak konumda değiliz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini mevcut haliyle onaylayacak "bir konumda olmadığını" söyledi.Yabancı basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kalın, İsveç’in NATO üyeliği dışında Ukrayna ve Suriye’deki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Kalın: İsveç'in NATO üyeliğini mevcut haliyle onaylayacak konumda değiliz
AJANSLAR - TBMM üyelerinin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamama riski bulunduğunu ifade eden Kalın, "Yasayı (onay için) TBMM’ye gönderecek durumda değiliz, bu konuda ciddi bir sorunumuz var" dedi.

İsveç’in başkentinde PKK üyelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan ve Ankara’nın sert tepki gösterdiği gösteriye atıfta bulunan Kalın, bu tür gelişmelerin İsveç’in üyeliğini geciktireceği uyarısında bulundu.

Kalın, “Altı yedi aydır bu sürecin içindeyiz ve İsveç'in bu şekilde görünmesi iyi değil. İlerlemek istiyoruz ancak bu tür olayların devam etmesi süreci yavaşlatacak” dedi.

İsveç'in, PKK üyelerinin kendi topraklarındaki tutumuna ilişkin "açık bir mesaj" vermesi gerektiğini kaydeden Kalın, "İsveç'in, örnek olarak PKK üyelerinin artık kendi topraklarında para toplayamayacağını garanti altına alması gerekiyor" dedi.

Yeni İsveç hükümetinin önemli adımlar attığını Türkiye’nin kabul ettiğini kaydeden Kalın, yine İsveç Parlamentosu’nda kabul edilen anayasa değişikliğini de olumlu gördüklerini ifade etti.

Kalın, bununla birlikte yeni yasaların yazılmasının ve Parlamento tarafından onaylanmasının yine de "altı ay" süreceğini kaydetti.

"Suriye'de yeni bir kara operasyonu her an başlayabilir"
Aralık ayında Moskova’da Suriye, Türkiye ve Rusya savunma bakanları arasında başlatılan siyasi sürece destek verdiklerini kaydeden Kalın, bununla birlikte Türkiye'nin Suriye’de yeni bir kara operasyonunun "her an" başlayacabileceğini bildirdi.

Kalın, “Alınan tehditlerin seviyesine bağlı olarak kara harekatı her an mümkün” dedi.

İbrahim Kalın, iki ülke savunma ve dışişleri bakanlarının şubat ayı ortasında öngörülen görüşmesinden önce bir araya gelebileceklerini bildirdi.

Suriye sınırı içindeki PKK ve uzantısı YPG’ye dikkat çeken Kalın, “Sınırlarımızda güvenlik istiyoruz. Biz Suriye devletini (çıkarlarını) veya Suriyeli sivilleri asla hedef almayız" dedi.

Türkiye: Ukrayna'da sınırlı ateşkes için çaba göstermek istiyor
Ukrayna konusuna da değinen Kalın, kapsamlı bir barış anlaşmasının yürürlüğe girmesinin başarısız olma ihtimaline karşı Türkiye’nin şu anda sınırlı bir ateşkesin sağlanmasını teşvik etmeyi arzu ettiğini bildirdi.

Ne Rusya’nın ne de Ukrayna'nın "askeri olarak kazanabilecek durumda olduğu" öngörüsünde bulunan Kalın, sonunda iki taraf için kabul edilebilir bir sonuca ulaşmak için müzakere etmek zorunda kalınacağını söyledi.

Kalın, "Şu anda kimse mücadeleyi durdurmak istemiyor ama biz onlara müzakerelere oturmaları için çağrı yapmaya devam etmeliyiz. Kapsamlı bir barış anlaşmasına varamazsak, sınırlı ateşkeslerle, yerel gerilimi düşürmenin yolunu arayacağız” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin 24 Şubat’tan bu yana her iki ülkeyle de iyi ilişkileri olduğu için çatışmaların durması için çaba gösterdiğini kaydeden Kalın, uluslararası camianın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor meydan okumayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türkiye’nin girişimiyle tahıl ihracatı ve esirlerin değişimi konusunda önemli adımlar atıldığını kaydeden Kalın, "Ama bunlar yeterli değil. Bunlar çok daha büyük bir bulmacanın sadece küçük bir parçası" dedi.

Kalın, olası barış anlaşmasının "her iki taraf için de güvenlik garantileri" sunması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de seçimler mayıs ayında
Kalın, Türkiye’de gelecek cumhurbaşkanlığı seçiminin başlangıçta planlandığı gibi haziran ayında değil mayıs ayında yapılacağını ancak tam tarihin henüz belirlenmediğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın