TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Kırgız seçimlerinde milliyetçiler önde

Kırgızistan'da yapılan parlamento seçimlerinde oy sayımı hemen hemen yarılanırken, milliyetçi Ata Yurt partisi az farkla birinci sırada görünüyor.
Kırgız seçimlerinde milliyetçiler önde






İSTANBUL - 120 sandalyeli Kırgız parlamentosu için yarışan dört diğer parti Ata Yurt'u yakından takip ediyor. Seçimlerin sonucunda parlamentoda hiçbiri salt çoğunluğa erişemeyen 6 ya da 7 partinin grup oluşturması bekleniyor.

Pazar günü sandık başına giden seçmenler, geçen haziran Kırgızistan'ın güneyinde resmi rakamlara göre yaklaşık 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan etnik şiddet olaylarından bu yana düzenlenen ilk seçimlerde oy kullandı.

Ülke çapında katılım yüzde 56 olarak açıklandı.

Ülkenin güneyinde, çoğunluğu oluşturan Kırgızlarla Özbek azınlık arasında yaşanan şiddet olaylarının en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Oş kentinde katılımın yüzde 56'ının bile üzerinde gerçekleştiği bildiriliyor.

Kırgızistan'da ülkeyi başkanlık sisteminden parlamenter demokrasiye geçirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa uygulanmaya başlandı ve bu seçimler de yeni anayasa uyarınca yapılıyor.

Seçim komisyonu milliyetçi Ata Yurt partisinin kısmi sonuçlara göre oyların yüzde 9'unu alarak birinci konumda olduğunu açıkladı.

Hükümet yanlısı Sosyal Demokratlar yüzde 8'in biraz üzerinde oy toplayarak Ata Yurt'un hemen arkasından gelirken, yüzde 6'ın üstünde seyreden üç parti daha var.

Seçimlerde toplam 29 parti parlamentoya girmek için yarışıyor.

Gözlemciler, hiçbir partinin açık farkla önde çıkmadığı seçimleri koalisyon pazarlıklarının izleyeceğine kesin gözüyle bakıyor.

Geçen nisan ayında halk ayaklanması ile görevden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakıyev'in şu an muhalefette olan taraftarları, ülkenin güneyinde güçlü desteğe sahip.

Güneyde etnik şiddete sahne olan Oş ve Celalabad kentlerinde seçimler süresince güvenlik önlemleri sıkı biçimde artırıldı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan Janez Lenarcic, oylamanın barışçıl biçimde geçtiğini açıkladı.



  
Yorum Yazın