TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Kosova'da siyasi kriz nedeniyle yeni hükümet kurulabilir

Kosova’da siyasi ve ekonomi alanında çalışan analistler, seçimlerin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamaması nedeniyle ülkede yeni bir parlamento seçiminin yapılabileceğini ifade etti.
Kosova'da siyasi kriz nedeniyle yeni hükümet kurulabilir
İHA - Analistler, parlamento seçimlerinin yapılmasının ardından 5 aydır hükümetin kurulamaması yönünde ülkede siyasi krizin yanında ekonomik krizin de yaşandığını iddia etti.

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Yardımcısı Cüneyd Ustaibo ise, ekonomide ciddi sıkıntılar yaşandığı yönündeki görüşe katılmadığını belirterek parlamento seçimlerinin yapıldığı Haziran ayından bugüne hükümetin kurulmamasının Kosova’nın imajını gölgelediğini fakat siyasi ve ekonomi analistlerinin, ekonominin durma noktasına geldiği yönündeki görüşlerine katılmadıklarını söyledi. Yabancı yatırım akışının durduğu iddialarının da gerçeği yansıtmadığını kaydeden Ustaibo, “Kosova’nın yatırım açısından uygun imkanlar sağladığı düşüncesindeyim. Dünya Bankası’nın son raporundaki rakamlara göre, 2013-2014 yıllarında Kosova iş yapma konusunda 75’inci sıraya yerleşti. Bu Kosova için bir başarıdır. Kosova zaten 2012-2013 yıllarında dış yatırımlarda önemli bir mesafe almış oldu. Türkiye, bu yıllarda Kosova’da gerçekleştirdiği yatırımlarda ilk sırada yer aldı” ifadelerini kullandı.

2014 yılının ilk 6 ayının verilerine göre, geçen yılın eş dönemine kıyasla dış yatırımlarda yüzde 14’lük bir artış sağlandığını hatırlatan Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Yardımcısı Cüneyd Ustaibo, bu artışın devam edeceği düşüncesinde olduğunu kaydetti. Almanya, İsviçre , Arnavutluk gibi ülkelerin de Kosova’ya yatırım yapmakta olduklarını belirten Ustaibo, yatırım yapmak isteyenlerin Kosova’da yatım yaptığını söyledi. Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, yeni seçimlere gidilmesinin, yaşanan siyasi çıkmaza çözüm olamayacağını bu nedenle parti liderlerinin iş birliği yaparak çözüm bulmasının en tutarlı yol olabileceğini ifade etti.

Kosova’da mevcut siyasi krizin ekonomiye yansımalarını değerlendiren Kosova- Türkiye Ticaret Odası Genel Sekreteri Esin Muzbeg ise, Kosova’daki siyasi tıkanıklığın bütün kurumları olduğu gibi ekonomiyi de etkilediğini belirtti.

Muzbeg, “Bu etki derinleşerek artıyor. Siyasi bir tıkanıklık olduğu zaman Kosova’nın öngörmüş olduğu projeler de bu tıkanıklık sebebiyle durma noktasını geldi. Önemli altyapı ve enerji projeleri vardı. Bunlardan bir tanesi Kosova’da yeni termik santralinin yapımıydı. Bu proje siyasi tıkanıklık nedeniyle neredeyse durma noktasına geldi. Kosova aynı zamanda 2017’ye kadar bazı termik santralleri kapatma taahhütlünde bulundu. Bu tarihe kadar da yeni termik santralinin devreye girmesi öngörülüyordu” dedi. Esin Muzbeg, daha önce yaşanan gecikmelerle şimdi yaşanan siyasi tıkanıklığın bu takvimi geciktirmiş olduğunu kaydetti. Esin Muzbeg, şu an itibariyle çoğunlukla kamu sektörünün yatırımlarında düşüş olduğunu, kamu sektörü ile bağlantılı olarak çalışan özel sektörde doğrudan etkinin söz konusu olduğuna dikkat çekti. Muzbeg ayrıca, “Daha uzun vadede yabancı yatırımcıya da olumsuz bir mesaj verilmiş ve şu anda yapılabilecek bazı yatırımların ve bazı proje takiplerinin, hükümetin kurulmasından sonraki döneme bırakılması söz konusu. Ki bu da belli bir gecikmeyi getirecek. Eğer kısa zamanda çözüm bulunmazsa 2015 yılında bu gecikmeler ciddi boyuta ulaşacak” dedi. Muzbeg, Ekonominin rayına oturması için Kosova’da siyasi istikrarın sağlanması ve bir an önce siyasi tıkanıklığa son verilmesi görüşünü savundu.
Yorum Yazın