TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Latin Büyükelçiler 15 Temmuz gecesini anlattı

Latin Büyükelçiler, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında Türk halkının duruşunun takdire şayan olduğunu ifade etti.
Latin Büyükelçiler 15 Temmuz gecesini anlattı
AA - Venezuela'nın Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes ve Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 temmuz darbe girişimi karşısında Türk halkının sergilediği tutumunun örnek teşkil ettiğini söyledi.

Büyükelçi Reyes ve Saavedra, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi gecesi ve sonrasında yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Darbe girişimi sırasında büyükelçilik resmi konutunda olduğunu anlatan Reyes, o gece ilk olarak alçak uçuş yapan uçakların dikkatini çektiğini söyledi.

Reyes, konutunda çalışıyorken komşusu olan bir büyükelçiden mesaj gelmesiyle olayların ciddiyetini fark ettiğini belirterek, "Mesaj sonrasında kızımı odasına götürdüm. Paniğe sevk etmemek adına eşime hiçbir şey söylemedim. Neler olduğundan emin değildim. Daha sonra şüphelerimin yerinde olduğunu gördüm. Bir askeri ayaklanma olduğu kesindi. İlk olarak ailemi Büyükelçilik Kançılaryasına götürmeyi düşündüm ama daha sonra ailemle sokağa çıkmanın çok daha tehlikeli olacağına kanaat getirdim. İnterneti ve televizyonu açtım. O tarihte Ankara'da olan az sayıda büyükelçiden haber almaya çalıştım." ifadelerini kullandı.

"Darbe girişimi olduğunu ve ivedilikle kınama mesajı yayınlamak gerektiğini söyledim"

Olayları televizyondan takip ederken, bunun bir darbe girişimi olduğunu anladıktan sonra dönemin Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodrigez ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Samuel Moncada'yı aradığını söyleyen Reyes, "Kendilerine bir darbe girişimi olduğunu ve ivedilikle bir kınama mesajı yayınlamalarının yerinde olacağını söyledim. Bana önce kendimi ve ailemi güvence altına almam gerektiğini ve en kısa sürede elde ettiğim bilgiler ışığında bir rapor hazırlamamı ve değerlendirme yapmamı istediler. Bu süreçte ailem ve arkadaşlarım benim ve ailemin durumu hakkında bilgi almak için aradı." diye konuştu.

Büyükelçi Reyes, 15 Temmuz gecesinin kendisine Venezuela'da Devlet Başkanı Hugo Chavez'e karşı 2002'de düzenlenen darbe girişimini hatırlattığını söyleyerek, "O an gerek Venezuela gerekse Türk halkının demokrasisine sahip çıkmak ve anayasal düzeni korumak için ne denli cesur olabildiklerini görmek beni çok heyecanlandırdı. Gerçekten Türk halkının demokrasisi için verdiği mücadele takdire şayandı. İki ülkede de halk ayağa kalktığında önünde kimsenin duramadığının şahidiyim." şeklinde konuştu.

Amerika kıtasında darbe girişimine ilk kınama Venezuela'dan geldi

Venezuela hükümetinin aldığı bilgileri hızlı bir şekilde değerlendirerek bunun bir darbe girişimi olduğundan emin olduğunu söyleyen Reyes, "Amerika kıtasında 15 Temmuz darbe girişimine karşı ilk tepki veren ve kınama mesajı yayınlayan Nicolas Maduro hükümeti oldu." ifadesine yer verdi.

Reyes, mesajda, Venezuela'nın Türk demokrasisine, siyasi, sosyal ve ekonomik istikrar sürecine sonuna kadar destek veren kardeş bir ülke olduğuna vurgu yapıldığını kaydetti.

"Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı'nı karalamayı görev edinmiş büyük medya kuruluşlarının haberlerine itibar etmemeli"

Reyes, Türkiye'nin bölgesindeki ve dünyadaki barış hedefli girişimlerinin çoğu zaman yanlış yansıtıldığına dikkati çekerek, "Türkiye'yi tanımak için Türk tarihinin okunması ve hakla iç içe olunması gerekiyor. Özellikle Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı'nı karalamayı kendine görev edinmiş büyük medya kuruluşlarının yaptığı haberlere itibar etmemek gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin farklı kültür, dil, müzik, yemek ve dansları bünyesinde sorunsuz bir şekilde barındırdığının altını çizen Reyes, "Bu eşsiz zenginliğin keyfini çıkarın. Türk halkına özgü şifreleri iyice öğrenin ve her gün her nerede olursa olsun bu halka gereken saygıyı gösterin.” diye konuştu.

"Türk halkının demokrasi savunmasını gurur ve hayranlıkla kutladım"

Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Saavedra da 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Türk halkının demokrasiyi savunmasını gurur ve hayranlıkla kutladım. Anladım ki halk, başkanını, hükümetini ve demokrasiyi sosyal bir değer örneği olarak kurtardı." dedi.

Büyükelçi Saavedra, darbe girişiminin olduğu sırada Türkiye Tarım Bakanlığı yetkilileri ve Kolombiyalı pamuk üreticilerinden oluşan bir heyete resepsiyon verdiğini ifade etti.

İstanbul'da askerlerin köprüyü kapattığı sırada resepsiyonun bitmek üzere olduğunu anlatan Saavedra, "Vedalaşma faslını bitirip haberlere konsantre oldum. Derhal hükümetimle bağlantıya geçtim. Bunun demokrasiye karşı kabul edilemez bir saldırı olduğunu belirttim." dedi.

"Eşim ve kızım oldukça korktular"

Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin'in de desteğini aldığını söyleyen Saavedra, "Kolombiya, darbe girişimini ilk kınayan ülkelerden biri olmuştur ve Türk Hükümeti ile dayanışma göstermiştir." diye konuştu.

Saavedra, Dışişleri Bakanı ile özel bir konuşma yaptığını, konuşma metninin diplomatik içerik olarak saklandığını bildirerek, "Konuşma metni dakika dakika hayatımın en dramatik ve acılı gecelerinden birini yansıtmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Uçak ve helikopterlerin kaldığı yerin oldukça yakınından geçtiğini anlatan Saavedra, "Eşim ve kızım oldukça korktular. Elçilik çalışanlarımla irtibatta olduğum süreçte güvende olmaları için ailemi evimde bulunan penceresiz bir geçite yerleştirdim. Sonrasında bir demokratın hayreti ve acısıyla patlamaları birebir gördüm ve duydum." şeklinde konuştu.
Yorum Yazın