TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Letonya ulusal korosu Amerikalılara Avrupalı şaheserlerle müzik ziyafeti sundu

Letonya ve Baltık’ın önde gelen korosu, Avrupa’ya ait şaheserlerin seslendirildiği konser ile New York sakinlerine müzik ziyafeti verdi.
Letonya ulusal korosu Amerikalılara Avrupalı şaheserlerle müzik ziyafeti sundu
İHA / - New York’taki ünlü kültür merkezi Lincoln Centre Alice Tully Hall’un evsahipliğini yaptığı konserde, Letonya ve Doğu Avrupa koro müziğinin efsanesi, çeşitli müzik ödüllerinin sahibi Letonya Ulusal Korosu, Baltık bölgesinin koro müziği bestekarlarının şaheserlerinden oluşan repertuarını seslendirdi.

Koronun repertuarında, Estonyalı Arvo Part ve Veljo Tormis ile Letonyalı Eriks Esenvalds, Peteris Vasks ve Arturs Maskats gibi koro müziğinin önde gelen isimlerinin yanı sıra diğer Avrupa bölgelerinden Alesandro Skarlati, Johannes Brahms, Felix Mendelssohn, Sven - David Sandstrom ile diğer bestekarlara ait parçalar yer aldı. Koro, Grammy ödüllü koro şefi Amerikan Eric Whitacre’ın “Leonardo Dreams of His Flying Machine” adlı eserini de ABD vatandaşları için özel olarak seslendirdi.

Konsere Letonya Kültür Bakanı Dace Melbarde, Letonya’nın ABD Büyükelçisi Andris Razans’ın yanı sıra Amerikalı ve Leton vatandaşlar olmak üzere yaklaşık 500 kişi katıldı. Yaklaşık 3 saat süren konser Kültür Bakanı Malberde ve Büyükelçi Razans’ın konuşmalarıyla başladı. Toplamda 15 eser okuyan koro, program sonunda izleyicilerden uzun bir alkış aldı.

Kendisiyle yapılan röportajda, koro müziğinin Letonya kültürünü modern dünyada nasıl yansıttığı sorulan Letonya Kültür Bakanı Dace Melbarde, “Letonya’da koro müziği yalnızca akapellanın bir formu değil, ondan daha fazlası. Bu Letonya’da sosyal bir cevher. Baltık Şarkıları ve Dans Kutlamaları’nın UNESCO tarafından Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’nin şaheseri olarak ilan edilmiş olması nedeniyle Letonya ve Baltık koro müziğinin bütün dünya tarafından bilindiğini düşünüyorum” dedi.
Letonya’nın her belediyesinde bir koro veya orkestra bulunduğuna dikkat çeken Melbarde, “Her 5 yılda bir başkentimiz olan Riga’da toplanıyor ve 15 bin şarkıcıdan oluşan büyük bir koro oluşturuyoruz. Bu, ulusal kimliğimizin gerçek bir parçası olması nedeniyle bizim için önem taşıyor” ifadelerinde bulundu.

Melbarde, AB başkanlığını elinde bulunduran Letonya’nın Kültürel ve Kamu Diplomasisi Programı’nın Letonya ve Amerikan kültürü arasındaki diyalogu nasıl teşvik ettiğinin sorulması üzerine ABD’de birden fazla kültürel programları olduğunu dile getirerek, “Kültürümüzün en mükemmellerini seçmeye büyük önem veriyoruz. Bu, Letonya kültürünü daha farkedilebilir hale getirmeye çalışmamızın ve olası müşterek projeler için ortaklar aramamızın bir yolu. ABD ile Letonya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde en önemli rol oynayanlar yerel Leton topluluklar” diye konuştu.

İzleyenlerin Letonya Ulusal Korosu’ndan almalarını umdukları mesajın ne olduğu sorulan Letonya’nın ABD Büyükelçisi Andris Razans, “Mesaj gayet açık. Konu koro müziği olduğunda Letonya gerçekten fantastik korolara sahip. Buradaki mesaj, koro müziğinin gerçekten keyif verici olabileceği. Konserlere giderek bu müzikten keyif almak katlanılan zahmete değer. Şunu söyleyebilirim ki; Letonya’nın koro müziğinin olmadığı bir Avrupa, iyi Fransız şarabının olmadığı bir Avrupa’ya benzer” şeklinde konuştu.

Razans, bu performansın neden önemli olduğunu ise şu sözlerle açıkladı
“Bu performans birden fazla sebepten ötürü çok özel. Şunu belirtmeliyim ki, Letonya 25 yıl önce Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandı ve 25 yıl sonra AB’nin başkanlığını elinde bulunduruyor. Bu gerçekten iyi bir başarı. 25 yıl bizim için zor geçti ancak başarılan şeylere baktığımızda bunun gerçekten bir başarı hikayesi olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda New York’tayız. ABD Letonya’nın her zaman iyi bir dostu olmuştur. Bu sene, ABD’nin, 1940’ta başlayan Baltık işgalinin tanınmadığını ilan etmesinin 75. yılı. Bugün burada gerçekleştirilen şey bunun için ABD’li dostlarımıza duyduğumuz minnetin bir göstergesi.”

Leton Büyükelçi, Letonya koro müziğinin kendisi için olan önemini de, “Zor zamanlarda müziği ve şarkı söylemeyi seviyoruz. Son yüzyılda da pek çok zor zaman geçirdik. Bazen yalnızca şarkı söylüyoruz ve bu hayatı daha kolay hale getiriyor. Bundan keyif alıyoruz. Bizi daha güçlü kılıyor” sözleriyle dile getirdi.

Amerikan-Leton Derneği Başkanı Anita Batarags, derneğin bu konserin düzenlemesine olanak sağlamasının nedenini, “Amerikan-Leton Derneği, Letonya bağımsızlığını kazandığından beri Letonya hükümeti, konsolosluğu ve büyükelçiliği ile işbirliği yapıyor. Amacımız, her zaman Letonya’nın kültürel ve siyasi ilişkilerini, bağımsızlığı ve egemenliğini desteklemek olmuştur.

Buradaki konserin de sponsoru olma onuruna sahip olmak bizim için büyük bir keyif, aynı zamanda, insanların Letonya’nın nerde olduğunu bilmeleri bakımından dünyaya olan bir yükümlülük. Müzik dünyası bugünkü konserle birlikte Letonya’nın yıldızlarıyla tanıştı. Onları burada ön planda, sahnenin ortasında ağırlamak, Letonya’nın yerini bilmeyen insanlara nerede olduğunu gösterdi. Bu benim için gerçekten büyük bir keyifti” ifadeleriyle açıkladı.
Yorum Yazın