TİC Holding Header
  • USD 32.334
  • EUR 35.091
  • Altın 2298.61
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Libya'daki 100 milyar dolarlık pastanın peşindeler

Libya başta olmak üzere bir çok Arap ülkesinde iç savaşı destekleyen yüzbinlerce insanın ölümüne zemin hazırlayan Avrupa ve ABD ülkeleri yıktıkları ülkeleri yeniden inşanın peşindeler.
Libya'daki 100 milyar dolarlık pastanın peşindeler
AJANSLAR - Orta Doğuda silah satmak için terörü destekleyen birçok Arap ülkesinde iç savaşı destekleyerek yüzbinlerce masumun kanına giren Batılı ve ABD’li güçler yeni planlarını devreye almaya hazırlanıyor.

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Trablus'u ziyaret eden Fransız, Alman ve İtalyan mevkidaşlarıyla görüştü.

Yeni yatırım fırsatları için arayışa girin AB ve ABD’li temsilciler öncelilkel 100 milyar dolarlık inşaat projelerini kapmak istiyorlar. Pandemi döneminde ağır hasar alan ekonomilerin kurtarmak için ağızlarının suyu aka aka Libya’ya giden Batılı heyetler ülkeyi yeniden kalkındırmak yerine mevcut yeraltı zenginliklerini hortumlamayı planlıyor.

100 MİLYAR DOLARLIK PASTA
Bingazi, Sirte ve Trablus'taki savaşlar ve çatışmalar sırasında Libya şehirlerinin yıkılan kısımlarının yeniden inşasının maliyeti ile ilgili kesin bir rakam yok ancak bazı uzmanlar bunun 100 milyar dolardan daha fazlaya mal olacağını düşünüyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio geçen haftanın bitiminde Libya hükümetinin merkezi olarak başkent Trablus’u ziyaret etti. Bakanlar yeni Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşmelerinde “hükümetine çeşitli şekillerde destek olacaklarını” vurguladılar.

TÜRKİYE’Yİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR
Dibeybe, ABD ve Avrupa’nın Libya’daki şirketleri için yeni fırsatların önünü açmaya yönelik rekabetini artırmak için bazı ABD’li şirket yetkilileriyle video-konferans üzerinden bir toplantı düzenledi. ABD’nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Libya ABD Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı sırasında ABD merkezli şirket yetkilileri ile görüştükten sonra Dibeybe’ye teşekkürlerini iletti.
10 yıl süren iç savaşın sona ermesinde büyük katkısı olan Türkiye ise görmezden geliniyor. Ancak AB ülkeleri kadar hatta daha fazlasıyla Türk şirketlerin pastadan pay alması bekleniyor.
Yorum Yazın