TİC Holding Header
  • USD 32.345
  • EUR 35.117
  • Altın 2306.02
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Libya'daki Eritreli göçmenler: AB'nin desteklediği gönüllü geri dönüş programları 'gönüllü' değil

Libya'daki Eritreli göçmenler, Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği gönüllü geri dönüş programlarının aslında gönüllülük esasına dayanmadığını belirtiyor. Dil bilmeyen Eritreliler bilgileri dışında ülkelerine dönmeyi kabul ettiklerini söylüyor.
Libya'daki Eritreli göçmenler: AB'nin desteklediği gönüllü geri dönüş programları 'gönüllü' değil
Mayıs 2019’da Trablus’taki uluslararası havaalanına ulaşan 21 göçmene içinde temiz tişört ve pantolon bulunan bir çanta verildi. Bu grup, Zwara şehrindeki hapishanede 8 ay geçirdi, buradaki koşullar giderek kötüleşti.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) hapishanede temasa geçtiği bu göçmenler iddiaya göre farkında olmadan ülkeleri Eritre’ye geri gönderilmeyi kabul etti. Uçuşun parası ise AB tarafından ödenecekti.

Ancak bu kişilerden bazıları son anda fikrini değiştirdi. Euronews’a konuşan bir çok kişiye göre 21 göçmenden en az 5'i kaçmayı başardı. Bu esnada güvenlik güçleri havaya ateş açtı. Kalan 16 kişi Birleşmiş Milletler personeli önünde apar topar uçağa bindirildi. Bunlardan birisi “IOM bize artık herşey için çok geç olduğunu, tüm işlemlerin ayarlandığını ve ülkemize dönmek zorunda olduğumuzu söyledi” ifadesini kullandı. Başka bir kişi ise “Dil engellimiz vardı, iletişim kuramadık” dedi.

"Dil bilmedikleri için iletişim kuramıyorlar"
İddialara göre yaşanan dil sorunu uçağın kalkmasından çok daha erken başladı. Göçmenler kendileriyle tüm iletişimin Arapça üzerinden yapıldığını aktardı. IOM Sözcüsü ise “IOM’un (Eritre’de konuşulan) Tigrinya, Amharca ve Svahili dillerini konuşan uluslararası personeli var” savunmasında bulundu.

Kaynak ve içeriğin devamı için: Euronews
Yorum Yazın