TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Müslümanlara saldırılar azaldı ama bitmedi

Bulgaristan Cumhuriyeti Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğü Genel Sekreteri Celal Faik, 'Müslümanlara saldırılar azaldı ama bitmedi' dedi.
Müslümanlara saldırılar azaldı ama bitmedi
OGÜNHABER-ÖZEL - Bulgaristan Cumhuriyeti Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğü Genel Sekreteri Celal Faik, Bulgaristan’da resmi kayıtlara göre 571.000 Müslüman yaşadığını fakat gerçek rakamın 1.500.000 olduğunu belirterek, İslamofobi’nin geçmiş yıllara nazaran azaldığını fakat aşırıya kaçan kişiler tarafından zaman zaman Müslümanlara yönelik saldırıların tekrarlandığını söyledi. Müslümanlar Diyaneti Başmüftülüğünün1911 yılında şeyhülislamın izni ile faaliyetine başladığını ve o günden bu yana Müslümanlara hizmet verdiğini söyleyen Genel Sekreter Celal Faik, “Bulgaristan prensliği 1908 yılında bağımsız olunca şeyhülislam ile Bulgaristan arasında bir anlaşma yapılıyor.

Fakat 1988 yılında komünistlik müftülüğü ile halkın müftülüğü arasında sıkıntı çıkıyor. 1997 yılından bu yana ise halkın seçtiği müftülük görevini yapmaktadır.

Devletin tanıdığı 1991 anayasasına göre bağımsız olarak faaliyetine devam etmektedir. Bulgaristan’da 20 bölge müftülüğü vardır. 28 ilimiz vardır ve 4 tane il müftü yardımcımız vardır” dedi.

Bulgaristan’da resmi olarak 571.000 Müslüman yaşadığını söyleyen Celal Faik, “Gayri resmi olarak ülkede yaşayan Müslümanların gerçek sayısının1,5 milyon olduğunu belitti. Avrupa Birliğine girdikten sonra Müslümanlar için daha iyi yaşam şartları oluştuğunu aktaran Faik, “AB’ye girilmesinin ardından batı’ya verdiğimiz göç yaşam şartlarının iyileşmesine vesile olmuştur. Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık kısmen olsa da ortadan kalkmıştır” diyerek konuştu. Bulgaristan’ın Dobriç şehrinde bu sene 6 Eylül’ü 7 Eylül’e bağlayan gece Müslüman mezarlığına saldırı yapıldığını belirten Faik, “Mezarlığa gelerek 30 mezarı tahrip ettiler. Dobriç Belediyesi’nin mezarlık şirketi olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu” diyerek 6 Eylül bağımsızlık gününde bu ve buna benzer saldırıların arttığını söyledi.

1990 yılına kadar ülkede hizmet veren imamların maaş aldığını fakat bir kararla bu uygulamanın son bulduğunu anlatan Faik, Yeni tasarı ile ülkede faaliyet gösteren tüm din adamlarının maaşlarının öğretmen ücretleriyle aynı olacağını aktardı.

Faik, AK Parti hükümeti ve Recep Tayyip Erdoğan’ı yakından izlediklerini ve aynı yolda aynı istikamette devam etmeleri için dua ettiklerini söyledi.

Faik, “YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu), Türkiye Büyükelçiliği ve TİKA ile işbirliği içerisindeyiz. Türkiye devleti TİKA’ya çalışmaları için resmi izin vermemiştir. Resmi izin verilmesi halinde daha büyük çalışmalara imza atacaklarına inancımız tamdır” dedi.

Bulgaristan’da Müslümanlara yönelik saldırıların sık sık tekrarladığını söyleyen Faik, Bulgaristan’da, ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisi taraftarlarının, başkent Sofya’daki Banyabaşı Camisi’nde cuma namazı kılındığı sırada Müslüman cemaate saldırı düzenledi. Seccadeler yakıldı ve 2 kardeşimiz komalık oldu. Kamera kayıtları olmasına rağmen saldırganlara hiçbir işlem yapılmadı ve sadece göstermelik para cezası verildi” dedi.
Yorum Yazın