TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

NATO ülkeleri savunma harcamalarını arttıracak

Galler’in Newport kentinde 4-5 Eylül tarihlerinde düzenlenen NATO Zirvesi sona erdi. Ana gündem maddeleri Rusya-Ukrayna gerilimi ve IŞİD sorunu olan Zirve sonrasında yayınlanan sonuç bildirgesinde Rusya ve IŞİD kınanırken birlik üyeleri savunma harcamalarında artış yapacakları duyuruldu.
NATO ülkeleri savunma harcamalarını arttıracak
İHA - Sonuç bildirisinde, IŞİD’in Irak, Suriye, bölge ülkeleri ve NATO ülkeleri için ciddi tehdit oluşturduğu belirtilerek “IŞİD’in sivil nüfusa yönelik acımasız ve alçak saldırılarını en güçlü ifadelerle kınıyoruz” ifadesi kullanılırken üye ülkelerin güvenliğinin tehdit edilmesi halinde gerekli önlemlerin alınacağı vurgulandı.

Bildiride Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi kınanırken 28 NATO üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanın Rusya ile siyasi diyalog imkanlarını kapatmadan tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya alacağı yer aldı. NATO ayrıca, “Kırım’ın Rusya tarafından yasadışı ve gayrimeşru şekilde ilhakını tanımayacağını” duyurdu ve yarımada halkının güvenlik, hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması talep edildi.

NATO ülkeleri savunma harcamaları için belirlenen yüzde 2’lik hedefe 10 yıl içinde ulaşma taahhüdünü imzaladılar. Yalnızca ABD, İngiltere, Yunanistan ve Estonya’nın hali hazırda belirlenen hedefi yakalamış durumda iken Türkiye yüzde 1,8 ile hedefi yakalaması sorunlu olmayan ülkeler arasında yer alıyor. Üye ülkeler, NATO Zirvesi’nde alınan karar çerçevesinde, gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırırken bu hedefe ulaşmak için koyulan 10 yıllık sürede de harcamalarda kesintiye gitmeyecek.

NATO Sonuç bildirisinde Suriye hükümetinden Cenevre Bildirisi’ne uygun olarak derhal gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirmesi istenirken Esad yönetiminin IŞİD tehdidinin ortaya çıkmasına sebep olduğu da ifade edildi.

Belgede ayrıca NATO’nun Türkiye’de Patriot füzelerinin konuşlandırılmasının, Türk halkı ve toprağını koruma kararlılık ve yeteneğinin güçlü bir göstergesi olduğu belirtildi.
Yorum Yazın