TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Özbekistan, Rus ödeme sistemi Mir'in kullanımını durdurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya'nın Ulusal Ödeme Sistemi Mir'i kullanan ülkelere baskısını artırırken, Özbekistan bu sistemi askıya aldığını duyurdu.
Özbekistan, Rus ödeme sistemi Mir'in kullanımını durdurdu
AJANSLAR - Özbekistan'daki bankalar arası ödeme sistemi UZCARD'ın resmi internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada, cuma gününden itibaren Rus Ödeme Sistemi Mir'in kullanımının durdurulmasına karar verildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Birleşik Cumhuriyet İşleme Merkezi, UZCARD ödeme sistemi katılımcısı tarafında gerekli teknik işlemlerden dolayı altyapıda Mir kartlarının hizmetini askıya aldığını bildiriyor."


Açıklamada, UZCARD-Mir ortak rozetli kartlarının, Özbekistan genelinde PS UZCARD altyapısında her zamanki gibi çalıştığı hatırlatıldı.

Böylece Özbekistan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi için bu ülkeye yaptığı resmi ziyaretten bir hafta sonra Rus sistemini sonlandırdığını açıkladı.

ABD'den Türkiye'ye ve sistemi kullanan az sayıdaki ülkeye Mir baskı
Özbekistan'ın bu adımı aynı zamanda ABD'nin, Rus Mir kartlarını kabul eden yabancı bankalara baskı uyguladığı bir dönemde geldi.

2015'te geliştirilen Mir kartları Rusların yurt dışında ödeme yapmalarına olanak sağlıyor. Ancak bu sistem dünya genelinde sadece Türkiye ve Belarus gibi çok az sayıda ülkede işlevsel durumda.

Daha önce ABD Hazine Bakanlığı'ndan yetkililer Türkiye'ye gelerek Mir sisteminin kullanımının riskleri konusunda Türk yetkililerle görüştü. Bu baskıların ardından İşbank ve Denizbank söz konusu sistemi askıya aldıklarını açıklamıştı ancak kamu bankaları kullanmaya devam ediyor.

Türk hükümetinin de Mir'in kullanımını askıya alıp almama konusunda karar aşamasında olduğu belirtiliyor.

Mir'e göre son yedi yılda 100 milyondan fazla Mir banka kartı çıkarıldı ve şu anda Rusların en az yarısı bu kartlara sahip.
Yorum Yazın