TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Sıtma aşısına Avrupa İlaç Kurumu'ndan yeşil ışık

Londra merkezli Avrupa İlaç Kurumu, dünyanın ilk sıtma aşısının Afrika’da yaptığı değerlendirmenin ardından ilaç için olumlu bilimsel görüş bildirdi.
Sıtma aşısına Avrupa İlaç Kurumu'ndan yeşil ışık
İHA - Avrupa İlaç Kurumu, sıtma aşısında gelinen son nokta olan Mosquirix aşısının güvenirliğini ve geçerliliğini değerlendirdi. Avrupa İlaç Kurumu, GlaxoSmithKline (GSK) ilaç firmasının yaptığı Mosquirix adı verilen aşıya sonunda yeşil ışık yaktı. Kurum, ilacın güvenilirliği ve etkisi konusunda yaptığı değerlendirmenin ardından olumlu bilimsel görüş bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün ise, önümüzdeki yıl için muayenelerden alınan verim sonucunda aşının çocuklar için uygun olup olmadığına karar vermesi bekleniyor. İngiliz ilaç firması GSK tarafından yapılan aşı araştırmasının başında bulunan Dr. Ripley Ballou “Bu çok kayda değer bir durum. Neredeyse 30 yıldır bu aşı üzerinde çalışıyorum ve şu an gelinen nokta rüyaların gerçeğe döndüğü nokta” diye konuştu.

Mosquirix diğer adıyla test aşamasındaki RTS,S aşısı insandaki parazit enfeksiyonuna karşı yapılan ilk aşı olma özelliği taşıyor. İlaç firması aşıya henüz değer biçmedi ve aşıdan bir maddi bir gelir elde etmek yerine bağışlama kararı aldı. Aşı, seyahat eden turistler için değil Afrika’da sıtmayla mücadele eden çocuklar için tasarlandı.

Aşıyla en iyi koruma bir ay arayla 3 doz şeklinde yapılması durumunda 5 ila 17 aylık arasında değişen, 20 aylıkken de takviye aşısı yapılan çocuklar için alınıyor. Fakat aşının olumsuz yönleri de bulunuyor. Aşının dozunun zamanla arttırılmaması etkisini yitirmesine neden oluyor. Aşı, şiddetli sıtma geçiren bebekleri bu hastalıktan kurtaramıyor.

Sıtma konusunda bir aşama kaydedilmiş olsa da aşının çok etkili olmaması Dünya Sağlık Örgütü bilim adamlarının beklentilerini karşılamadı. İkilem arasında kalan Dünya Sağlık Örgütü'nün, Ekim ayında aşının yayılması gerekip gerekmediği konusunda karar vermesi bekleniyor.
Yorum Yazın