TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Siviller ve DAEŞ birbirinden ayırt edilmeli

Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Felluce kentinde mahsur kalan sivillerin yakınları, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin insan hakları ihlalleri ve mezhepçi yaklaşımından dolayı büyük tedirginlik yaşıyor.
Siviller ve DAEŞ birbirinden ayırt edilmeli
Ozan Koltuk - Felluce'nin 2014 yılının başında terör örgütü DAEŞ'in eline geçmesinden sonra evlerini terk edip Kerkük'teki çadır kampa yerleşen aileler, Felluce'de kalan yakınlarının can güvenlikleri konusunda ciddi endişe taşıyor.

AA muhabirine konuşan Kerkük'ün Nida semtindeki kampın sakinlerinden Cessam Hammud, "Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Felluce'deki operasyona katılmasından sonra korktuğumuz başımıza geldi. Bölgedeki akrabalarımız milislerin arasında İranlıların olduğunu da söylüyor. Felluce kent merkezindeki DAEŞ'in elinden kaçmaya çalışan siviller, diğer milislerin tutuklama ve işkencelerine maruz kalıyor. Haşdi Şabi, sivillere ait her şeyi 'savaş ganimeti' olarak görüp zorla alıyor." dedi.

Felluce kent merkezindeki akrabalarının durumunun her geçen gün kötüleştiğini aktaran Hammud, ilçede büyük bir insanlık dramı yaşandığını, içme suyu ve gıda sıkıntısının baş gösterdiğini belirtti.

Haşdi Şabi ile DAEŞ ateşi arasında kalan yakınlarından iki haftadır haber alamadıklarını belirten Felluceli bir başka iç göçmen Sabah Ahmed ise "Kent merkezinde mahsur kalanlar bir parça ekmek ve hurmaya muhtaç durumda. İçler acısı durumdan kurtulmak isteyen yakınlarımız bu sefer DAEŞ'li oldukları iddiasıyla milislerin eline geçiyor ve işkenceye maruz kalıyor." diye konuştu.

"Siviller ve DAEŞ birbirinden ayırt edilmeli"
Öte yandan Enbar İl Meclisi Üyesi Raci Berekat, Felluce'deki kaçışların tüm olumsuzluklara rağmen devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Felluce'den kaçışlar sürüyor. Göç etmek zorunda kalanların durumu anlatılacak gibi değil. Özellikle Es-Saklaviye, El-Ezrakiye ve Germe bölgelerinden Amiriye kasabasına gelenlerin durumu oldukça kötü. Operasyonlara katılan milislerin bölgeden kaçan insanlara karşı tutum ve davranışları hiç iyi değil. Siviller ve DAEŞ'in birbirinden ayırt edilmesi gerekiyor."

Kentten kurtulmayı başaran sivillerin tahliye edildiği Amiriye kasabası Meclis Başkanı Şakir İsavi de Felluce'de bulunan yakınlarından yaklaşık on gündür haber alamadıklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dün yapılan açıklamada Irak ordusunun Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı operasyon nedeniyle son 10 günde çatışmalardan kaçan yaklaşık 10 bin kişinin kamplara sığındığı, bölgeden kaçışların devam ettiği ve yaklaşık 50 bin kişinin de çatışmalar nedeniyle Felluce'de sıkışıp kaldığı bildirilmişti.

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri, 2014'ten bu yana terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Enbar vilayetine bağlı Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.
Yorum Yazın