TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.875
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Süleyman Demirel KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüştü

KKTC’ye gelen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kıbrıs’ta yıllardır kalıcı ve adil bir siyasi çözüm arandığını, barışın kolay bulunmadığını ifade ederek, müzakerelerden ümidin kesilmemesini istedi.
Süleyman Demirel KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüştü
İHA - Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı’na gelişinde Demirel’i kapıda karşıladı. KKTC Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonu’nda gerçekleşen Eroğlu ile Demirel görüşmesine, CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, DP Ulusal Güçler Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de katıldı. Görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu. Görüşmenin ardından, Eroğlu’nun Demirel onuruna KKTC Cumhurbaşkanlığında verdiği öğle yemeğine geçildi.

DEMİREL
Eroğlu’nu ziyaretinde, basına açık bölümde konuşan Demirel, Kıbrıs Türk halkının bu topraklara sahip çıktığını devletini kurduğunu, bugün burada 50 yıl önceki Kıbrıs’ın olmadığını vurguladı. Kıbrıs’ta yıllardır kalıcı ve adil bir siyasi çözüm arandığını, barışın kolay bulunmadığını ifade eden Demirel, bu yüzden müzakerelerden ümidin kesilmemesini istedi.

Demirel, Türkiye Cumhuriyeti devletine yaklaşık 50 yıl hizmet verdiğini, bu yarım asırlık sürede de Kıbrıs’ın hep ön planda olduğunu belirterek, Türkiye’nin ve Türk halkının Kıbrıslı Türk kardeşleriyle her zaman sevgi ve muhabbet içinde, Türkiye devletinin de her zaman KKTC’nin yanında olduğunu vurguladı.

KKTC’nin bugünlerinin dünden daha iyi olduğunu, yarınlarının da bugünden daha iyi olması gerektiğini belirten Demirel, Kıbrıs’ta daimi barışı, hep mutluluk, güven ve barış içinde yaşayan bir halk istediğini kaydetti.

Demirel, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir siyasi çözüm arandığına dikkat çekerek, Kıbrıs Türk halkının bugünlere büyük fedakarlıklarla geldiğini, kendi demokrasisini ve devletini oluşturduğunu belirtti.

Müzakerelerin başarılı neticelenmesini temenni eden Demirel, herkesin menfaatlerini almasını, ancak fırsatları kendi lehine değil ülke insanları için kullanmasını istedi.

“MÜZAKERELER ÜMİT VERMESE BİLE, ÜMİT KIRILMAMALI…”
Demirel, müzakereler ümit vermese bile ümidin kırılmaması gerektiğini, bugüne kadar hep bu ümidin peşinden gittiklerini, barışı bulmanın kolay olmadığını belirterek, halkı memnun edecek bir barış yolunun bulunmasını temenni etti.

50 yıl önceki Kıbrıs’ın artık olmadığını, Kıbrıs Türk halkının kazandığı haklar ve sahip olduğu bir çok şey olduğunu, Türkiye’nin hep yanında olacağını belirten Demirel, her zaman hep birlikte daha iyiyi arayacaklarını kaydetti.

Süleyman Demirel, KKTC’ye tatil için geldiğini, ancak geçmiş zamanları ve dökülen kanları düşündüğünü ifade ederek, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı andı; Denktaş’ın sadece halkı için çözüm istediğini, hakkını istediğini, ancak başkasının hakkını istemediğini vurguladı.

EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Kıbrıs Türk tarafı olarak samimiyetle çözüm aradıklarını belirterek, dünyanın Kıbrıs’taki gerçekleri görmesi, Kıbrıs Türk halkının sergilediği barış yanlısı tutumuna destek vermesini ve müzakere masasında tarafsız olmasını istedi.

Eroğlu, Demirel’in ziyaretinden onur ve mutluluk duyduklarını, ziyaretinin Türk halkına destek verdiğini belirterek, Demirel’in görevi süresince KKTC’nin hep yanında olduğunu ve gelişmesi için her zaman destek verdiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununu bir anlaşmayla sonuçlandırmanın samimi arzuları olduğunu vurgulayan Eroğlu, komşularının çok aşırı isteklerine rağmen BM ile samimi bir çalışma içine girdiklerini, Rum liderle de bu samimi ortamda farklılıkları yakınlaştırma yollarını arayacaklarını kaydetti.

“KARŞI TARAFIN BEKLENTİLERİ FAZLA…”
Eroğlu, bir anlaşmanın sadece kendilerine bağlı olmadığını, karşı tarafın beklentilerinin fazla olduğunu; bir anlaşma ihtiyacı içerisinde olmadıklarından da tanınmışlık ve AB üyeliklerini müzakere masasında zamana oynamak için çok iyi kullandıklarına dikkat çekti.

Rumların bu konuda dünyayı da maalesef etkilediğini, başta ABD olmak üzere hatta bazı İslam ülkeleri ile de dostluklar kurduklarını ifade eden Eroğlu, bunun son örneğini İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısında yaşadıklarını; burada Kıbrıs Türk Devleti ibaresinin çıkarılması için çalışan İslam Ülkeleri ile karşılaştıklarını söyledi.

Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin azınlık gibi görülmeye çalışılmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, "inşallah dünya Kıbrıs’taki gerçekleri görür de bize karşı biraz daha anlayışlı olur ve müzakere masasında bize tarafsız gözle bakar. Dünya ne kadar tarafsız davranırsa müzakere masasındaki komşularımızın da bir anlaşmaya yakınlaşması ve meyili çok daha iyi olur" dedi.
Yorum Yazın