TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Suriye'nin geleceği Cenevre'de masaya yatırılıyor

Sekiz yıldır devam eden savaşın ardından Suriye'nin geleceği için yeni bir siyasi süreç başlatılıyor.
Suriye'nin geleceği Cenevre'de masaya yatırılıyor
Anayasa Komitesi, Birleşmiş Milletler çatısı altında bugün ilk kez toplanıyor.
Suriye'nin yeni anayasasını hazırlama hedefiyle bugün Cenevre'de ilk önemli adım atılıyor. Birlemiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in başkanlığında toplanacak olan Anayasa Komitesi BM'nin Cenevre'deki temsilciliğinde bir araya gelecek.

Suriye'de yıllardır savaşan tarafların müzakere masasına oturacağı komitede YPG'nin siyasi kanadı PYD Türkiye'nin vetosu nedeniyle komitede yer almıyor. Ancak BM kaynaklarına göre komitede başka Kürt temsilciler olacak.

Türkiye, Rusya ve İran da katılıyor
Anayasa Komitesi'nin toplantılarına Şam rejiminin destekçileri Rusya ve İran'la birlikte Suriye'deki muhalif güçleri destekleyen Türkiye'nin temsilcileri de katılıyor. Bu üç ülkenin dışişleri bakanları Sergey Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevad Zarif, toplantı öncesi dün Cenevre'de bir araya geldi. Lavrov, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Suriye krizinin askeri bir çözümü olmadığını belirterek bundan sonrası için siyasi sürece dikkat çekti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Cenevre'de yaptığı açıklamada Anayasa Komitesi toplantılarının başlamasını ileriye doğru atılan büyük bir adım olarak nitelendirdi. Önceliklerinin Suriye krizini BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriyelilerin sahiplendiği bir süreç dahilinde bitirmek olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Anayasa Komitesi sürecinin zorlu olacağını ve tüm tarafların birbirlerini düşman olarak görmektense birlikte çalışmaya odaklanmaları gerektiğini vurguladı.

Toplantı öncesi yaptığı açıklamada komite çalışmalarının sonunda bir anayasa taslağının ortaya çıkmasının hedeflendiğini kaydeden BM Temsilcisi Pedersen de söz konusu taslakla ilgili son kararı, bu taslağı oylayacak olan Suriye halkının vereceğini vurguladı.
Yorum Yazın