TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Trump ve Macron; 'S400 için Türkiye’ye yaptırımı konuşuyoruz'

Türkiye’nin haklı gerekçelerle başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nı eleştirerek 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile ABD Başkanı Trump, Londra’da bir araya geldi.
Trump ve Macron; 'S400 için Türkiye’ye yaptırımı konuşuyoruz'
İki lider aralarındaki anlaşmazlığı gözler önüne seren sert açıklamalarda bulundu. Macron ve Trump’ın görüşmesinin en önemli gündem maddesi ise Türkiye oldu.

Türkiye’nin sınır güvenliğini korumak ve terör koridorunu ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nı eleştirerek, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugün Londra’da kendisini sert sözlerle eleştiren ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi.

İki lider gündem üzerine değerlendirmelerde bulunurken tarafların yaptığı açıklamalar Washington-Paris hattında yaşanan gerilimin dinmediğini gözler önüne serdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “NATO hakkındaki açıklamalarım birçok insanı sarstı ama ben sözlerimin arkasında duruyorum” dedi. Öte yandan Macron, “NATO masasının etrafında terörizmin aynı anlamı yok” ifadesini kullanarak yaşanan terör örgütü YPG/PYD/PKK gerilimini gündeme getirdi.

"TÜRKİYE NASIL S-400 ALIR?"
Basının karşısına çıkan Macron, Türkiye hakkında da iddialarda bulundu. Macron, “Türkiye’nin IŞİD konusundaki belirsizliği güvenliğimize zarar veriyor ve bu konu çözülmeli” dedi. Macron, “Bu NATO zirvesinde Türk tarafından bir açıklama bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Macron, krize sebep olan Rus hava savunma sistemi S-400’lerle ilgili olarak da, “NATO üyesi bir ülke olan Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması nasıl mümkün olabilir, teknik olarak bu mümkün değil” dedi.

TRUMP: YAPTIRIMI KONUŞUYORUZ
ABD Başkanı Donald Trump ise, S-400 konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını düşündüğünü söyledi. Trump, selefi Barack Obama’nın Türkiye’ye karşı tutumunu da eleştirdi.

Trump, Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili bir soruya, “Ona bakıyoruz şu anda, hatta bu konu hakkında konuşuyoruz” yanıtını verdi. Trump, “Bildiğiniz gibi Türkiye bizden Patriot satın almak istedi fakat Obama yönetimi buna izin vermedi. Ama başka bir sistemi alacak oldukları zaman izin verdi” ifadesini kullandı.

Londra’da basının karşısına Macron ile çıkan Trump, “Fransa ile iyi ilişkilerimiz vardı. Şimdi birkaç ufak sorunumuz var ama bunları çözmeyi umuyoruz. Macron ile birlikte NATO’nun daha esnek olması gerektiğini düşünüyoruz. NATO büyüyor ve güçleniyor” dedi.

Öte yandan Trump, “NATO’nun gerekliliklerini yerine getirmeyen ülkelerin çaresine bakılacak, belki ticaret kanalıyla” ifadesini kullandı.

Türkiye’ye övgü: IŞİD operasyonunda daha iyisini yapamazdı
"Türkiye’yle iyi ilişkilerimiz var. Yeterince uzun süre sınırlarında kaldık, artık sınırlarından çekildik. İyi iş çıkarıyorlar" diyen ABD başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de iyi anlaştığını belirtti.

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonda Türkiye’nin ABD’ye çok yardımcı olduğunu ifade eden Trump, “Türkiye, daha iyisini yapamazdı, daha fazla destek veremezdi” dedi. Türkiye’nin, ABD’nin hangi amaçla operasyon düzenlediğini bilmemesine rağmen Amerikan ordusuna destek olduğunu sözlerine ekledi.

Trump, "Uzun yıllardır, yeterince Türkiye’nin sınırındaydık. Artık sınırlarından çekildik, petrolü ise tuttuk." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye’nin NATO’nun önemli bir üyesi olduğunu ve IŞİD’e karşı operasyonda kilit rol oynadığını ifade etti. Stoltenberg, Washington ile Ankara arasındaki Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin anlaşma sayesinde ,Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyonları durdurduğunu ve şiddette önemli derecede azalma olduğunu hatırlattı.

Fransa ile ABD arasında ticaret savaşı
Trump’ın yorumu, ABD ile Fransa arasındaki vergi tartışmalarının yoğunlaştığı döneme denk geldi. Trump, “Fransa’nın Amerikan şirketlerine vergi uygulamasını istemiyorum, vergi uygulayacak biri varsa o da ABD’dir, Fransa değil.” dedi.

Paris yönetimi bu yılın başında, Amerikalı teknoloji firmalarına ek vergi getirilmesini kararlaştırmış, Washington buna karşılık Fransız ürünlere vergi konmasını gündeme taşımıştı.

Taraflar arasındaki görüşmeler sonuçsuz kalınca ABD, 2,4 milyar dolar değerindeki peynir ve şarap gibi Fransız ürünlerin vergilerini iki katına çıkarma tehdidinde bulundu.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, konuyu Avrupa Birliği düzeyine taşıdıklarını ve ABD’nin vergileri artırması halinde AB’nin çok güçlü yanıt vereceğini ifade etti.
Yorum Yazın