TİC Holding Header
  • USD 32.338
  • EUR 35.202
  • Altın 2244.581
  • BIST 100 8792.15
  • Dünya

Ürdün'deki hükumet karşıtı gösteride 5 polis yaralandı

Ürdün'de tartışmalı vergi yasasını protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 5 polis yaralandı.
Ürdün'deki hükumet karşıtı gösteride 5 polis yaralandı
AA - Ürdün'de tartışmalı vergi yasasını ve hükümeti protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 5 polis yaralandı.

Ürdün resmi haber ajansı PETRA'da yer alan habere göre, başkent Amman'daki Başbakanlık binası yakınlarında yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösteride, tartışmalı vergi yasasını protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

Başbakan Ömer er-Rezzaz hükümetinin istifasını ve parlamentonun feshini isteyen göstericiler, hükumet binasına ilerlemek istedi. Kalabalığa müdahale eden polis ile göstericiler arasında çıkan olaylarda 5 polisin yaralandığı kaydedildi.

Gözaltına alınan ve bayılanlar var

Emniyet güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği gösteride gözaltına alınanların yanı sıra bayılan göstericilerin olduğu ifade ediliyor.

Gösteride emniyet güçlerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Tartışmalı gelir vergisi yasası

Ürdün'de tartışmalı vergi yasasının, 2 Aralık'ta Resmi Gazetede yayınlanması sonrası sosyal medya üzerinden gösteri çağrıları yapılmıştı.

Yasanın 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe gireceği belirtilmişti. 

Başbakan Rezzaz, 18 Kasım'da yaptığı açıklamada, tasarıya göre gelir vergisinin, geliri yüksek kişilerin en fazla yüzde 12'sini etkilediğini, orta ve düşük gelirli kesimleri kapsamadığını, eskalasyon uygulamasını dikkate aldığını belirtmişti. 

Tasarıya göre, 2019 yılında yıllık geliri 20 bin dinardan (28 bin 200 dolar) az olan ailelerin vergiden muaf tutulması kararlaştırılmıştı. 2020 yılı için ise bu limit, yılık geliri 18 bin dinar (25 bin 380 dolar) ve daha az olan aileler şeklinde belirlenmişti. 

Bireylere yönelik muafiyetlerin çıtasının ise 2019 yılı için 10 bin dinar (14 bin 100 dolar), 2020 yılı için 9 bin dinar olmasına karar verilmişti.

Ne olmuştu? 

Ürdün kamuoyunda IMF'nin diktesi olarak görülen gelir vergisi yasa tasarısı ilk olarak mayıs ayında önceki hükümet tarafından Temsilciler Meclisi'ne gönderilmişti. 

Ancak tepkilerin artması ve geniş çaplı protestolar üzerine Başbakan Hani el-Mulki istifa etmiş, Ömer er-Rezzaz'ın yeni hükümeti kurmasının ardından da tasarı geri çekilmişti. 

Tasarının değişmeden önceki hali, geliri yıllık 17 bin dinar (yaklaşık 24 bin dolar) olan ailelerden vergi alınmasını öngörüyordu. 

IMF, Ürdün hükümetinden 100 milyon dinara (yaklaşık 141 milyon dolar) ulaşan vergi kaçakçılığına çare bulması ve 180 milyon dinarlık (253,8 milyon dolar) vergi tahsilatı yapması talebinde bulunuyor.
Yorum Yazın