TİC Holding Header
  • USD 32.379
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.064
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Yunus Emre Enstitüsü Kosova'da Yazma Eser Restorasyon Atölyesi açtı

Dünyaya Türk Kültür ve sanatını tanıtan Yunus Emre Enstitüsü, Kosova’nın kültür mirasının korunması için Yazma Eser Restorasyon Atölyesi’ni törenle açtı.
Yunus Emre Enstitüsü Kosova'da Yazma Eser Restorasyon Atölyesi açtı
İHA - Atölye “Balkanlarda Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi” çerçevesinde açıldı.

Kosova’da ciddi tahribata uğramış yazma eserlerinin acil ve bilimsel restorasyon ihtiyacını karşılayacak atölye, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından açıldı. Atölyeyi yönetecek olan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nin emekli müdürü Dr. Nevzat Kaya,
konuklara atölyenin hangi şekilde çalışacağı konusunda detaylı bilgiler verdi.

Açılış öncesinde yapılan konuşmalarda da Yazma Eser Restorasyon Atölyesi’nin Kosova’da kültürel mirasın korunmasına büyük katkı sağlayacağına vurgu yapıldı.

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava törende yaptığı konuşmada, 500 yılı aşkın bir süre içerisinde aynı gök kubbe altında birlikte yaşadığımızı ve bu süre içinde yazma eserlerinin oluşturulduğu ağaçlar ve taşlara kazınmış
bir sürü eserin mevcut olduğunu belirtti. Kosova’nın farklı zorluklar yaşamış ve sıkıntılı dönemlerden geçmiş olmasına rağmen çok sayıda kültürel tarih eserlerini bir şeklide muhafaza etmeye başardığını kaydeden Kosova Müftüsü Tërnava, kardeş Türk halkı ve kurumlarına desteklerinden dolayı teşekkürlerini ifade etti.

Sultan Murat Hüdavendigar’ın Kosova’ya gelişinin bir işgal değil, bir fetih hareketi olduğunu hatırlatan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz törende yaptığı konuşmada, “Son yıllarda İslamofobi’nin
ürettiği ve ortaya sunduğu Türkiye’nin komşularında meydana gelen olaylar gerçekten bizleri çok üzmekte ve Müslümanlık adına başımızı önümüze eğecek sonuçlar doğurmaktadır. Bu, bizim için yüzkarasıdır. Dolayısıyla biz gerçek İslam’ı, gerçek Müslümanlığı ve gerçek değerlerimizi yeniden aleme tanıtarak bu İslamofobi belasından kurtulmak zorundayız” dedi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da yaptığı konuşmada, Kosova ile Türkiye arasında ortak tarih, kültür ve beşeri bağların, bugünkü mükemmel düzeydeki ilişkilerin temelini oluşturduğunu belirtti. Beşeri bağların, kültürel yaşanmışlıkların ile tarihi anların, Türkiye ile Kosova halklarını et ve tırnak gibi kardeş aile yaptığını anımsatan Büyükelçi Ozan, “Bugün Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova İslam Birliği ile ortaklaşa düzenlediği bu kültürel etkinlik, yazma eser restorasyonuyla ilgili çalışma, bizim geçmişe kadar geleceğe yönelik beraber yaşama, bu birlikteliği, güzelliği devam ettirme irademizi ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de “Kütüphaneleri dolduran binlerce ciltlik esere baktığımızda bizim kültürümüzün, Balkanlardaki, Anadolu’daki ortak kültürümüzün yüksek bir yazılı kültür olduğu inkar edilemez güneş gibi açık bir gerçek” dedi. "Bugün dünyanın en önemli yazılı kültürüne sahip medeniyetlerden birinin mensuplarıyız hep beraber” ifadesini kullanan Develi, yazılı eserlerin önemli bir kısmının zamanın yıpratıcı etkisine maruz kalması ve bu kültürel birikimi geleceğe aktaracak uzman sayısındaki eksikliği sebebiyle, Balkanlardaki kültürel mirasın ihyası projesinin bu endişe ile doğduğunu ve yürütüldüğünü belirtti. Hayati Develi, “Bugün burada açmakta olduğumuz restorasyon atölyesi bu eserleri korumaya dönük önemli bir adımdır" dedi.

Tören, Yunus Emre Enstitüsü’nün ilgili kurumlara plaketlerinin takdim edilmesiyle son buldu.
Yorum Yazın