TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
  • Eğitim

'81 İl 81 Anaokulu' Projesi kapsamında anaokulu açıldı

Sivas'ın Suşehri ilçesinde yaptırılan ve Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım'ın Çanakkale'de şehit olan dedesi Kemal Yıldırım'ın adının verildiği anaokulunun açılışı gerçekleştirildi.
'81 İl 81 Anaokulu' Projesi kapsamında anaokulu açıldı
AA - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okulun açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, okulun ilçeye, Sivas'a ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Okulun yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Yılmaz, bu projeyle Kızılay İstanbul Şube Başkanlığı bağışçıları aracılığıyla 81 ile 81 anaokulunun kazandırılacağını söyledi.

Yapımı tamamlanan okulların Milli Eğitim Bakanlığına devredileceğini dile getiren Yılmaz, "Modern eğitime uygun, 400 metrekare kullanım alanıyla 4 derslik ve çok amaçlı salonu bulunan okullarımızda evlatlarımız daha iyi eğitim alacaklar. Proje kapsamında inşa edilen anaokullarımızın donanımı Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılacak." dedi.

Yılmaz, proje kapsamında yapımı tamamlanan 14. anaokulunun açılışını gerçekleştirdiklerini aktararak, Türkiye'nin en büyük zenginliğinin beşeri sermayesi olduğuna dikkati çekti.

Beşeri sermayeyi değerli kılanın da eğitim olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitim çağındaki herkese kişilik, yetenek ve kabiliyetlerini en üst düzeye çıkartacak fırsat eşitliği temelinde eğitim vermeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına uyumlu, eleştirel ve analitik düşünceye sahip kişiler olmasını istiyoruz. Bu amaca uygun eğitim Türkiye'nin bilgi ekonomisine geçişi için de demokrasinin gelişmesi için de gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 65 bin okulumuzda, 1 milyondan fazla öğretmenimizle, 18 milyona yakın öğrencimize eğitim vermekteyiz. 2018 yılında bu eğitimi verebilmek için merkezi hükümetin bütçesinden Başbakanımızın talimatlarıyla 134 milyar 727 milyon lira ayırdık. 2002'de eğitime ayrılan bütçenin 10,5 milyar lira olduğu bilinirse geldiğimiz mesafe çok daha iyi görünür. Bu miktar merkezi hükümet bütçesinin yüzde 18'inden fazladır, 2002'deki bu oran yüzde 10 civarındaydı."

Kaliteli bir eğitim için öncelikle eğitim altyapısının tamamlanması gerektiğine işaret eden Bakan Yılmaz, bu kapsamda eğitim sisteminin temel unsuru olan öğretmene en büyük yatırımı yaptıklarını bildirdi.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı

Bakan Yılmaz, 2013 yılından bu yana 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bugün bakanlığımızda 900 binin üzerinde öğretmen çalışmaktadır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 28'den 17'ye, orta öğretimde de 18'den 13'e düştü. Bu değerle İngiltere, Japonya ve Güney Kore ile aynıyız. Fransa'dan da daha iyiyiz. Norm kadro doluluk oranları Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 92'ye, Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 90'a, ülke genelinde ise yüzde 90'a ulaştı. Yine kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisi derslik başına düşen öğrenci sayısını makul halde tutmaktır. Bunun için yeni derslikler yapmak lazım. 282 binin üzerinde yeni derslik yaptık, derslik başına düşen öğrenci sayısı 36 iken, 24'e düşürdük. Orta öğretimde bu sayı 30'dan 23'e düştü. Başbakanımızın talimatı vardı ikili eğitimi Allah nasip ederse 2019 yılı sonlarına doğru ortadan kaldırmak lazım. Bunun için 58 bin dersliğe ihtiyacımız var, şu anda 47 bin dersliğin inşaatı devam ediyor. 11 bin ilave dersliğe ihtiyacımız var, 2019 yılı sonuna kadar bunu da yaparsak Türkiye'nin her tarafında ikili eğitim ortadan kalkacak."

Kaliteli bir eğitim için teknolojinin eğitimle buluşması gerektiğini de vurgulayan Bakan Yılmaz, bunun için de Fatih Projesi'ni başlattıklarını anımsattı.

Yılmaz, gelecek dönemde meslek ve özel eğitim okullarını ve ilkokulları da kapsama alarak Fatih Projesi'ni genişleteceklerini, müfredat değişikliğiyle birlikte kodlama eğitimini öğrencilere vermek istediklerini belirtti.

Bunun için tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayar verme yolunda bir proje çalışması başlattıklarını aktaran Yılmaz, müfredatın mutlaka çağın gereklerine, bilgisine, teknolojisine uyumlu hale getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bunun için de müfredatta güncelleme çalışmasını başlattık. Bu yıl 51 derste, 1,5 ve 9'uncu sınıflarda yeni müfredatla eğitim vermeye başladık. Allah nasip ederse bu yıl ve takip eden yıllarda da geri kalan bütün sınıflarımıza yeni müfredatla güncellenmiş öğretim programlarıyla öğrencilerimize eğitim vereceğiz. Okul öncesi eğitim. Başbakanımızın bir diğer talimatıydı, mutlaka yaygınlaştırılması gerekli. Eğitim uzmanları şunu söylüyorlar; 7 yıla önem verirseniz arkadan gelen 70 yıl onu takip eder. 7 yıl dedikleri, 3 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl da ilkokul. Eğer 7 yılda kaliteli bir eğitim verirseniz çocuklarınızın geleceği aydınlık demektir. Dolayısıyla okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması lazım. 2002'de okul öncesi eğitim oranı yüzde 10 iken şimdi yüzde 58'in üzerindeyiz ama Hakkari'de yüzde 90, Diyarbakır'da yüzde 95, Erzincan'da 99, Sivas'ta da 99. Cenabıallah'a hamdolsun doğru yolda ilerliyoruz."

Fırsat eşitliğini de bütün çocuklara sunmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bunun için taşımalı eğitimi yaygınlaştırıyoruz, yaklaşık 1 milyon 200 bin evladımızı taşımalı eğitime ulaştırmak istiyoruz." dedi.
Yorum Yazın