TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19
  • Eğitim

Diyarbakır'da TÜBİTAK destekli 'Penceremde Dünya Var 3: Gelecek İçin Astronomi' projesi

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Arge Biriminin başarılı öğretmenleri tarafından yürütülen, Türkiye genelinde birçok akademisyen ile 30 fen bilimleri öğretmeninin katılım sağladığı ve 7 gün süren 'Penceremde Dünya Var 3: Gelecek İçin Astronomi' başlıklı proje etkinlikleri düzenlendi.
Diyarbakır'da TÜBİTAK destekli 'Penceremde Dünya Var 3: Gelecek İçin Astronomi' projesi
Mezopotamya’nın büyüleyici şehri Diyarbakır’da gerçekleşen projede astronomi konularında temel bilgi kazanmanın yanı sıra, pratik uygulamalar, teleskop kullanım ve gözlem becerisi, planetaryumların astronomide kullanımı, okul dışı öğrenme ortamlarının astronomi eğitiminde kullanılması üzerine dopdolu bir program yapıldı.

Ülkemizde astronominin toplum ile buluştuğu önemli merkezlerden biri haline dönüşen Diyarbakır ve Zerzevan Kalesi bir projeye daha ev sahipliği yaptı. Diyarbakır ile özdeşleşen “Penceremde Dünya Var” astronomi öğretmen kamplarının 3.’sü, TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun görülmüştü.

Kamp bu yıl “Penceremde Dünya Var 3: Gelecek İçin Astronomi” başlığı altında, sürdürülebilir bir hayat için bireysel ve toplumsal sorumlulukları ele alan oldukça özel bir amaca hizmet etti. Proje hedefleri, Türkiye Uzay Ajansı ve Milli Uzay Programı çerçevesinde belirlenen uzay farkındalığı ve insan kaynağı geliştirme, uydu geliştirme programı, uzay nesnelerinin yerden gözlemi, uzay havasına ilişkin teknolojik araştırmalar, astronot ve bilim insanı yetiştirme, ay programı, uzay ekosistemini geliştirme gibi temel adımlar ile uyumlu olarak planlandı.

Kamp, Avrupa Birliği Green Deal (Yeşil Mutabakat) ile belirlenen İklim Değişikliği, Çevre ve Biyoçeşitlilik araştırma başlıklarına astronomi çalışmaları ve araştırma konuları çerçevesinde katkı sunuyor.

Eğitim içeriklerinde ışık kirliliği-biyoçeşitlilik, yörüngedeki insan yapımı enkazlar- çevre, potansiyel tehlikeli uzay nesneleri- biyoçeşitliliğin devamı, iklim ve atmosfer-iklim değişikliği, gezegeni korumak için küresel bakış açısı-iklim değişikliğine müdahale ilişkilendirmelerine geniş çaplı yer verildi.

‘Katılımcılar tarihi mekanları gezdi, Diyarbakır mutfağının güzelliklerini tattı’
Türkiye’nin farklı şehirlerinden proje etkinliklerine katılma üzere ilimize gelen akademisyen ve öğretmenler, Zerzevan Kalesi ve Ulu Cami gibi birçok tarihi mekanı gezme, Diyarbakır’ın tarihi, kültürü ve gastronomisi konularında unutulmaz deneyimler yaşama fırsatı buldu.

‘Kapanış Etkinliğine İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat KÜÇÜKALİ de Katıldı’
13 Ağustos Cumartesi günü saat 10.00'da Büyükşehir Öğretmenevi’nde “Penceremde Dünya Var 3: Gelecek İçin Astronomi” proje kapanış etkinliği düzenlendi. Etkinliğe İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat KÜÇÜKALİ de katıldı.

‘KÜÇÜKALİ; Katılımcıların Birçok Deneyim Edindiklerini Söyledi’
Proje etkinliklerine katılan öğretmenlere hitaben bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat KÜÇÜKALİ konuşmasına; 20 farklı ilden, Diyarbakır sıcağına rağmen, tatillerinden fedakarlık yaparak gelen öğretmenlere ve katkı sunan eğitmenlere teşekkür ederek başladı.

Diyarbakır ve bölgenin sıcak ve içten karşılamasını gördüklerinden emin olduklarını, burada 1 hafta boyunca akademik teorik uygulamalı eğitimlerle okullarına döndüklerinde kullanabilecekleri bir çok deneyim edindiklerini, hepsinin okullarına sağlıkla dönmelerini dilediğini belirtti.

KÜÇÜKALİ; Türkiye olarak son yıllarda astronomide atılım yaptığımızdan, Milli Uzay Programından, özellikle insansız hava araçları ile havacılık alanında elde edilen başarıdan bahsetti, illerine ve okullarına döndüklerinde nice başarılı öğrenciler yetiştirmeleri dileğinde bulundu.

Programın sonunda; tüm katılımcılara, eğitmen ve proje ekibine katılım belgeleri takdim edildi.
Yorum Yazın