TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Eğitim

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: '3 gençten sadece 1'i üniversiteye yerleşecek'

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, 'ÖSYM’nin açıkladığı kontenjan sayısına göre, 3 gençten sadece 1’i üniversiteye yerleşecek. Geride kalan 2 milyon genç olağan gündelik yaşamı sürdürmek zorunda kalacaklar' dedi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: '3 gençten sadece 1'i üniversiteye yerleşecek'
AJANSLAR - Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Nejla Kurul, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), üniversite harçları, Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) ücretlerine yapılan zamları değerlendirdi. Kurul, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

3 GENÇTEN 1’İ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞECEK
Üniversite öğrencileri bugün zam, harç, KYK borcu ve işsizlik kıskacı altındadır. Üniversite öğrencileri 2021-2022 yılı eğitim ve öğretim yılı pek çok sorunla tamamlandı. Mezunlarla birlikte 8 milyon 297 bin öğrenci tatile girdi. Öte yandan 3 milyon öğrenci heyecan ve umutla YKS’ye girdi. Ancak sınavı geçerli sayılanlar bunlar. ÖSYM’nin birkaç gün önce açıkladığı kontenjan sayısına göre; 3 gençten sadece 1’i üniversiteye yerleşecek. Geride kalan 2 milyon genç olağan gündelik yaşamı sürdürmek zorunda kalacaklar.

BAKAN VARANK’IN SIĞ AÇIKLAMASI
Şimdilerde sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, ‘Üniversiteye başlarken ilk düşünceniz istihdam edilmek olmasın’ diyor. Nasıl olmasın? Bu sığ açıklama siyasal iktidarın işsizliği çözmek için herhangi bir çabasının olmayacağını göstermektedir.

HER 10 GENÇTEN 4’Ü İŞSİZ
DİSK Genel İş Sendikası’nın Türkiye’de genç istihdam raporunda, üniversite mezunu her 10 gençten 4’ünün işsiz olduğu ortaya çıkıyor. Yükseköğretimi bitiren gençlerde işsizlik oranı yüzde 35,1, okuma yazma bilmeyen gençlerde yüzde 42,9, en düşük işsizlik oranı ise 19.6 ile ortaokul ve dengi gençlerindedir. Cumhurbaşkanı’nın katkı paylarına yaptığı zamlar yüzde 36’lara ulaşmaktadır. Siyasal iktidarın yükseköğretimin fiyatlanmasında en büyük bedeli ödeyen iki grup bulunmaktadır. Bunlardan birincisi uzaktan eğitim öğrencileri, ikincisi ikinci öğretime devam eden öğrencilerdir.

DEVLET BİR ELİYLE VERDİĞİNİ AVUÇLA ALIYOR
KYK borçları üniversite mezunlarını icralık yapmaktadır. Basına yansıyan haberlere göre Kredi Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim kredisi alan ve borçlarını ödeyemeyen öğrenci sayısı 5,5 milyon dolayındadır. İcralık olanlarda 400 bindir. ‘Faizler silindi’ denilse dahi bugün gençlerin ciddi bir biçimde ana parayı borç olarak ödeme sorunuyla karşı karşıyadır. Bu da yeterli gelmemeli ki, KYK yurtlarına yüzde 80 oranında zam yapılmıştır. 800 TL’ye kadar çıkan yurt fiyatı karşısında KYK yurdunda kalan bir öğrenci aldığı kredi ya da bursu adeta yurt ücreti olarak geri ödemektedir. Devlet bir eliyle verdiğini avuçla almaktadır.
Yorum Yazın