TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.875
  • BIST 100 9129.19
  • Eğitim

Fakültelerin teşvik karnesi belli oldu

Akademisyenlerin proje, araştırma, yayın faaliyetlerini desteklemek için uygulanan akademik teşviklerde geçen yılın performansına göre devlet üniversitelerine bağlı fakültelerin sıralaması belli oldu.
Fakültelerin teşvik karnesi belli oldu
AA - Akademisyenlerin proje, araştırma, yayın, patent gibi faaliyetlerini desteklemek amacıyla uygulanan akademik teşviklerde, geçen yılın performansına göre devlet üniversitelerine bağlı fakülteler arasında ilk sırayı Mersin Üniversitesi Teknoloji Fakültesi aldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel, YÖK tarafından yayınlanan ve öğretim elamanlarının akademik teşvik komisyonlarınca onaylanan projeleri baz alınarak verilen puanlamalara göre fakülte ve akademisyenleri mercek altına aldı.

Çalışmayla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Cemil Yücel, teşvik puanlarına göre devlet üniversitelerinde çalışan en başarılı akademisyenlerin ortaya konduğu çalışmada, teşvik puanlarını kamuoyuna açıklamayan 11 üniversite ile puanları açıkladıkları halde öğretim üyelerinin isimleri yerine sadece sicil numaralarını açıklayan 3 üniversitenin yer almadığına dikkati çekti.

Akademik teşvik yönetmeliğine göre performansların projeler, araştırmalar, akademik yayınlar, tasarımlar, sergiler, patentler, alınan atıflar, uluslararası tebliğler ve alınan ödüller olmak üzere 9 başlıkla sınıflandırıldığını anlatan Yücel, bir akademisyenin sistemde puanlanması için bu alanlardan en az 30 puan alması gerektiğini, en yüksek puan sınırının ise 100 olarak belirlendiğini dile getirdi.

En iyi fakülteler
Yücel, akademik teşvik puanlarına göre Türkiye'de performansı en yüksek 50 fakülte arasında Mersin Üniversitesi Teknoloji Fakültesinin ilk sırada yer aldığını, bu fakülteyi sırasıyla İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği, Bartın Üniversitesi Spor Bilimleri, Abdullah Gül Üniversitesi Yaşam ve Doğa Bilimleri ve Kocaeli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri fakültelerinin takip ettiğini aktardı.

Araştırma sonucu, tam puan alan öğretim elemanı sayısının oldukça az olduğunu gördüklerini bildiren Yücel, "Türkiye'de 120 binin üzerinde akademisyen var. Devlet üniversitelerinde 100 tam puan alabilen sadece 255 akademisyen oldu. Ayrıca profesörlerimizin puan ortalaması 52, doçentlerin ortalaması 49, yardımcı doçentlerin ve araştırma görevlilerinin ortalaması 45 puan oldu." diye konuştu.
Yorum Yazın