TİC Holding Header
  • USD 32.372
  • EUR 34.967
  • Altın 2323.91
  • BIST 100 8880.09
  • Eğitim

Üniversitelerin akademik sıralaması Şangay Klasmanı yayınlandı, ilk binde 11 Türk üniversitesi var

Dünya üniversitelerinin akademik başarı sıralamasını gösteren Şangay Klasmanı (ShangaiRanking) bu yılın en iyi 1000 üniversitesiyle yayımlandı. Listede ilk 500'de Türkiye'den yalnızca İstanbul Üniversitesi yer alırken ilk 1000'de toplam 11 Türk üniversitesi bulunuyor.
Üniversitelerin akademik sıralaması Şangay Klasmanı yayınlandı, ilk binde 11 Türk üniversitesi var
AJANSLAR - ShanghaiRanking Consultancy tarafından hazırlanan listeye göre, dünyanın en iyi ilk üç üniversitesi sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nden Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) oldu. Listede, Türkiye'den ilk binde 401. sırada İstanbul Üniversitesi; 601. sırada Hacettepe Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi; 801. sırada Ankara Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi; 901. sırada Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer aldı.

İlk binde Amerika Birleşik Devletleri'nden üniversiteler öne çıktı. ABD'den ilk yüzde toplam 39 üniversite, ilk binde ise 196 üniversite listeye girdi. Onu ilk yüzde 8, ilk binde toplam 63 üniversiteyle İngiltere izledi.

Sıralama neye göre yapılıyor?
ShanghaiRanking, Nobel ödüllü, Fields madalyası, yüksek atıf alan araştırmacıları ya da Nature ve Science dergisinde yayımlanan makaleleri olan her üniversiteyi sıralamaya dahil ediyor. Listeye ayrıca Science Citation Index-Expanded (SCIE) ve Social Science Citation Index (SSCI) tarafından indekslenen önemli sayıda makalesi olan üniversiteler de alınıyor. Toplamda 2 bin 500'den fazla üniversite sıralanırken en iyi 1000 üniversite yayımlanıyor.

Sıralama çeşitli kriterler göz önüne alınarak yapılıyor. Buna göre, eğitimin ve fakültenin kalitesi, araştırmaların verimliliği, kişi başına performans değerlendiriliyor. Bu değerlendirmelerde 6 kategori bulunurken her kategoride en yüksek puanı alan üniversite 100 puana ulaşıyor ve diğerleri en yüksek puanın yüzdesine göre hesaplanıyor. Final sıralamasındaysa her kategoriden kazanılan puanların ağırlıklı ortalaması alınıyor ve en iyi üniversite toplamda 100 puana oranlanıyor.

Buna göre bir üniversitenin puanlarının yüzde 20'si Nobel ödülü ve Fields madalyası alan çalışanların sayısına, yüzde 20'si yüksek atıf alan araştırmacılarının sayısına, yüzde 20'si Nature ve Science dergisinde yayımlanan makale sayısına, yüzde 20'si Science Citation Index-Expanded ve Social Science Citation Index'te indekslenen makale sayısına, yüzde 10'u Nobel ödülü ve Fields madalyası alan mezunlarının sayısına ve yüzde 10'u kurumun kişi başı akademik performansına bakılarak hesaplanıyor.
Yorum Yazın