TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Eğitim

Zamanından önce okuma yazma öğretmeyin

Uzman Psikolog Kübra Saral, Etkin ve Yetkin Ebeveynlik konusunda anne babalara önemli tavsiyelerde bulundu.
Zamanından önce okuma yazma öğretmeyin
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliğiyle Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde, Uzman Psikolog Kübra Saral, “Etkin ve Yetkin Ebeveynlik” konusunda anne babalara tavsiyelerde bulundu.

Etkin ebeveynliği; kişinin çocuğu hakkında bilmesi gereken şeylerin tamamını biliyor olması, olarak tanımlayan uzman psikolog, seminerde ebeveynlere çocuklarını bir birey olarak kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

“BEN SANA DEĞER VERİYORUM MESAJI VERİN”
Ebeveynlere, “Çocuğunuzun sosyal, duygusal, fiziksel gelişimi hakkında yeterince bilgi sahibi olun” tavsiyesinde bulunan Kübra Saral, “Çocuğunuzun sadece söyledikleri değil, hissettiklerini anlamaya çalışın. Onun göz hizasına inerek, göz teması kurun. Jest ve mimiklerle karşılık verin. Ben sana değer veriyorum, senin anlattıkların değerli mesajını verin. Onu arkadaşlarıyla kıyaslamayın” diye konuştu.

“HATALARI ÖĞRENME FIRSATI OLARAK GÖSTERİN”
Çocukların okul başarısının arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini de ifade eden Saral, “Bazı çocuklar akademik başarı gösterir. Kimi ise sporun ya da müziğin herhangi bir dalında başarılıdır. Ancak şu bilinmelidir ki okul başarısı, başarı kriteri değildir. Onların hata yapmalarına izin verin. Hataları öğrenme fırsatı olarak gösterin. Bunu yaparken hata yaptığında hatalı davranışının yerine ne koysa daha iyi olurdu. Onu gösterin” diye konuştu.

“AYRI MUAMELE GÖREN ÇOCUK KURAL TANIMAZ BÜYÜR”
Uzman psikolog, ebeveynlerin çocuklarının bakımı konusunda da işbirliği içerisinde olması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

“ Çocuklarınızın önünde karar almayın. Tutarsız karar almayın. Anne babasından ayrı muamele gören çocuk, kural tanımaz, şımarık büyüyor. Birbirinize olan kızgınlığınızı, çocuk bakımında ona yansıtmayın. Hoşgörülü bir davranış sergileyin. Çocuklarınız, sizin onlara söylediklerini değil, davranışlarınızı örnek alırlar.”

“DERSHANEYE GİTMESİ, ALLAH’IN EMRİ DEĞİL”
Kübra Saral, bazı davranışların da çocuğun karakter gelişimine olumsuz etkiler yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Çocuğa, sürekli ders çalış derseniz, onu sıkarsınız. Örneğin, okulu biter bitmez çocuğunuzu zorla dershaneye göndermeyin. Bunu onlara Allahın emri gibi empoze etmeyin. Onun da ne istediğine kulak verin. Her şeyi mükemmel yapmasını beklerseniz, özgüveni yok olur. Ayrıca çocuklarınıza zamanından önce okuma yazma da öğretmeyin. Bırakın, oyun oynaması gereken dönemde oyununu oynasın.”

Seminerde anne babaların sorularını da yanıtlayan Saral’a, seminer sonunda Küçükçekmece Belediyesi yetkilileri teşekkür ederek, çiçek verdi.
Yorum Yazın