TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

2015 yılı hububat alımları pazartesi günü başlayacak

2015 yılı hububat alımlarına Ankara Ticaret Borsası’nın (ATB) Ahiboz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Lisanlı Depoculuk Tesisleri’nde 6 Temmuz 2015 Pazartesi günü başlanıyor.
2015 yılı hububat alımları pazartesi günü başlayacak
ANKARA / İHA - ATB’nin 30 bin tonluk çelik silolarının yanı sıra ATB Üyeleri tarafından yapımı tamamlan 86 adet yatay depoda da alımların yapılacağı Ahiboz tesislerinde bu yıl işlem rekoru kırılacağı belirtiliyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), alımlarını bu yıl Ahiboz ve Polatlı’da bulunan lisanslı depolar üzerinden yapacak. Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları elektronik ürün senetlerini, açıklanan fiyatlar üzerinden 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar TMO'ya satabilecekler. Ürünler, bu yıl da fiziksel analizlerin yanında kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacak.

ATB Başkanı Faik Yavuz, pazartesi günü başlayacak olan 2015 yılı hububat alımları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2015 yılı hububat döneminde de çiftçimizden doğrudan yapılan alımlarda istenildiği takdirde, ürünlerinin “elektronik ürün senedine” dönüştürülebileceğini ve her gün, elektronik ürün senetlerinin alınıp satıldığı ayrı bir seans düzenleneceğini açıkladı. Yavuz, “Son 3 yılda tarım sektörü ve finansal piyasaların entegre olduğu fiziksel ürün senetleri yerini elektronik ürün senetlerine bırakmıştır. Üyelerimizi ve tüm Türkiye’deki tüccarlarımızı lisanslı depolarla buluşturarak, küresel ticaretin önemli bir enstrümanını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

EN YÜKSEK BUĞDAY REKOLTESİ
Geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak ülkemiz buğday üretimi bir önceki yıla göre yüzde 14 azalışla 19 milyon ton, arpa üretimimiz ise yüzde 20 azalışla 6,3 milyon ton olarak gerçekleşmişti. 2015 yılında iklim şartlarının hububat üretimi açısından uygun seyretmesi nedeniyle buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 18 artışla 22,5 milyon ton, arpa üretiminin ise yüzde 27 artışla 8 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

İlk belirlemelere göre, bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday rekoltesine ulaşılacak.
Yorum Yazın