TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Alpu’da 1 milyar ton kömür rezervi bulundu

Eskişehir’e bir takım incelemeler için gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Eskişehir’de 1 milyar ton kömür rezervinin bulunduğunu söyledi.
Alpu’da 1 milyar ton kömür rezervi bulundu

ESKİŞEHİR (İHA) – Eskişehir ilçelerinde buluna kömür rezervlerini yerinde incelemek için gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ve Nijer Devlet Bakanı, Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchiana başkanlığındaki heyet ilk olarak Vali Kadir Koçdemir’i ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Mercan, Alpu’da 1 milyar tona yakın rezerv bulunduğunu bu rezervin 3 buçuk 5 sene sonra çok büyük bir enerji merkezi olarak Eskişehir’e kazandırılacağını kaydetti.

Eskişehir’de yapacakları ziyaretler hakkında bilgi veren Mercan şunları söyledi: “Bugün Nijer Maden Bakanı beyefendi ile birlikte Eskişehir’e günü birlik ziyaret yapıyoruz. Bundan bir süre önce sayın başbakanımızın Nijer’e çok tarihi bir ziyareti olmuştu. O ziyarette de iki ülke arasındaki işbirliği fırsatlarının imkânlarının temelleri atılmıştı. Daha sonra biz büyük bir heyetle Nijer’i ziyaret ettik ve enerji ve maden konusunda yapılabileceklerle ilgili ciddi çalışmalar kaydettik. Bugün maden bakanımızın şehrimizde, akşam da enerji ve petrol bakanını Ankara’da ağırlayacağız, böylelikle iki ülke arasındaki yapılabilecekler konusunda çok ciddi bir çalışma yapacağız.”

Mercan, Alpu ilçesinde bulunan kömür rezervlerini inceleyeceklerini belirterek , “Eskişehir’deki Kırka Tesisleri’ne gideceğiz. Oradaki incelemelerden sonra tekrar Eskişehir’e gelip Alpu’daki kömür arama çalışmalarımızı inceleyeceğiz. Biliyorsunuz Alpu’da yaklaşık 1 milyar tona yakın kömür rezervi bulundu. Bu arama faaliyetlerini de sayın bakana gösterdikten sonra akşam sayın valimizin bakanımızın onuruna vereceği yemeğe katılacağız. Daha sonra hızlı tren ile tekrar Ankara’ya döneceğiz. Ben ümit ediyorum özellikle madencilik alanında bundan sonra ülkemizi ziyaret eden önemli şahsiyetleri, bakanları Eskişehir’e getireceğiz. Buradaki madencilik faaliyetlerini kendilerine gösterme konusunda çaba göstereceğiz. Ben gerçekten büyük bir misafirperverlik gösteren sayın valimize sayın Odunpazarı Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum”.

“ALPU’YA ÇOK BÜYÜK ENERJİ MERKEZİ OLACAK”
Bir gazetecinin, Alpu’daki rezerve çalışmalarında son durum nedir? Sorusuna ise Mercan, “Alpu’da rezerv çalışmaları devam ediyor. Şu anda 900 milyon tonu geçtik, 1 milyar tonu geçmeyi ümit ediyoruz. Orada orta kaliteli linyit rezervi olarak ortaya çıktı.inşallah orayı çok büyük bir havza şeklinde değerlendirip,büyük termik santrali inşa etmeyi şu anda öngörüyoruz. Alpu 3 buçuk 5 sene sonra çok büyük bir enerji merkezi olarak Eskişehir’imize kazandırılacaktır” dedi.

“ESKİŞEHİR’DE OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM”
Ziyarette konuşan Nijer Madenler ve Sanayi Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchiana Eskişehir’de olmaktan dolayı çok memnun olduğunun kaydetti. Tchiana, “Bu sıcak karşılamadan dolayı çok teşekkür ediyorum. Sayın başbakanın ziyaretinden sonra ilişkilerimiz daha da gelişmeye başladı. Kardeşim bakan yardımcısı da Nijer’i ziyaret ettiler. Memnuniyetle bizde buraya geldik. Kendi büyüdüğü şehri görmek bizim için çok güzel oldu. Osmanlı’nın beşiği olan Eskişehir’de olmaktan gerçekten çok memnun olduk” dedi.

Heyet daha sonra Abacı Konaklarında öğle yemeğini yedikten sonra Kırka Tesislerine hareket etti.

Yorum Yazın