TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Altın dolardaki güçlenmenin baskısı altında

Altın fiyatları, ABD teşvik paketine ilişkin belirsizlik ve dolardaki yükseliş ile birlikte geriledi.
Altın dolardaki güçlenmenin baskısı altında
Bloomberg'de yer alan habere göre, altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD teşvik paketine ilişkin belirsizliğin yanında, yaklaşan başkanlık seçimlerine yönelik gelişmelere ve dolardaki güçlenmeye çevirmeleri ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

ABD'de yeni teşvik paketine ilişkin kilitlenmenin yakın bir zamanda çözülebileceğine ilişkin beklentiler Pazartesi günü, Temsilciler Meclisi üyelerine bu hafta bir hareket beklememelerinin söylenmesi ve Senato Cumhuriyetçilerinin çoğunun Beyaz Saray'ın anlaşma için teklifini reddetmesi ile birlikte oldukça azaldı.

ABD doları Salı günü, iki hafta üst üste düşüş yaşadıktan sonra güçlendi. JPMorgan Chase & Co., altının Joe Biden'ın başkanlık yarışını kazanması ve Demokratların Senato'da çoğunluğu alşması durumunda, zayıflayan doalrın da desteği ile yükselebileceği tahmininde bulundu.

Öte yandan, Johnson & Johnson, Kovid-19 aşı çalışmasının, klinik testlere katılan bir kişide açıklanamayan bir hastalık görülmesinin ardından geçici olarak durdurulduğunu kaydetti. Aşı geliştirmeye yönelik yüzlerce çalışma yürütülürken, Johnson & Johnson, insan üzerindeki çalışmaları içeren son safhaya ulaşmış küçük bir grup arasında yer alıyor.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,910.69 dolara kadar indikten sonra Londra saati ile 07:50'de yüzde 0.3 aşağıda 1,917.34 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Metal Pazartesi günü yüzde 0.4 değer kaybetti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.5 düşerken, platin yüzde 0.7 ve paladyum yüzde 0.3 değer kaybetti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

DailyFX stratejisti Margaret Yang, "Yükselen dolar değerli metal fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Altın fiyatları 1,910 dolar seviyesinde ilk destek ile karşılaşabilir," dedi.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Altın, ABD teşvik paketine ilişkin kilitlenmenin seçimlerden sonraya sarkabileceği beklentisi ile yükselmeye devam etmeli," dedi ve "Kuzey yarıküre Kovid ile mücadelede zorluk çekiyor ve bu durum mali teşviğin gelmekte olduğu anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump'ın, doktorunun belirttiği üzere, üst üste yapılan Kovid-19 testleri negatif çıktı ve Başkan'ın hastalığı bulaştırma riski yok. Başkan trump, hastaneye kaldırılmasından bu yana ilk seçim mitingine katılmak üzere Florida'ya gitti.

*Asya ve Avrupa'da ülkeler pandemiyi kontrol almakta güçlük çekiyor. İngiltere ve Malezya yeni tedbirleri uygulamaya koyan ülkeler arasında yer aldı.

*Hindistan'ın altın ithalatı Eylül ayında, kısa süreli bir yükselişin ardından, yüksek fiyatların alımları azaltmasının etkisi ile geriledi.
Yorum Yazın