TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Antalya’da turizmde yüzde 9’luk gerileme

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Temmuz bülteni verilerine göre, Antalya’ya yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 9,4 gerileyerek 4 milyon 514 binden, 4 milyon 88 bine düştü.
Antalya’da turizmde yüzde 9’luk gerileme
Sultan Gedik - ANTALYA / İHA - Türkiye bu yıl turizmde sıkıntılı bir sezon geçiriyor. Rusya'daki ekonomik kriz ile başlayan Almanya dışındaki Avrupa ülkeleri ile devam eden turist sayısındaki azalma devam ediyor. Turizmdeki kötü gidiş başta istihdam ve tarım sektörü olmak üzere farklı alanlarda da kendini hissettirmeye başladı.

AKTOB’un temmuz bülteninde yer alan verilere göre, Antalya’ya yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 9,4 gerileyerek 4 milyon 514 binden, 4 milyon 88 bine düştü. Rusya pazarındaki gerileme ise yüzde 27,2 oldu. Rusya’dan gelenlerin sayısı 1 milyon 479 binden 1 milyon 78 bin dolayına indi.

İlk yarıda Hollanda, İsveç, Ukrayna, Kazakistan, Belçika, Norveç, Danimarka, Avusturya ve İran'da gerileme yaşadı. Diğer yandan Avrupa pazarlarında mayıs ayında başlayan gerileme eğilimi haziranda da sürdü; BDT pazarındaki olumsuzluklar turist sayılarının gerilemesine neden oldu. İsrail, İran gibi yakın bölge ülke pazarlarında geçen dönemlerdeki ılımlı iyileşme yerini gerileme ve durağanlığa bıraktı.

Yılın ilk yarısında Almanya pazarı yüzde 11 gelişme gösterirken, bu pazardan gelenlerin sayısı 1 milyon 89 binden 1 milyon 208 bin kişiye yükseldi. İlk yarıda Almanya’nın yanı sıra Polonya, İngiltere, Finlandiya, Slovakya, Romanya ve Macaristan gibi bazı pazarlarda da gelişme kaydedildi.

TÜRKİYE KAN KAYBEDİYOR
Türkiye’ye ocak-mayıs döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 1,21 gerileyerek 10 milyon 771 bine indi. Geçen yılın aynı döneminde turist sayısı 10 milyon 903 bin olmuştu. Yılı düşüşle sürdüren Rusya pazarındaki gerileme ise yüzde 28,3 olarak gerçekleşti. Geçen yıl 1 milyon 118 bin kişinin geldiği bu pazar 316 bin kayıpla 2015’te 801 bine geriledi. Türkiye, Rusya’nın dışında; İngiltere, Hollanda, Fransa, Yunanistan, Ukrayna, İtalya, Belçika, Avusturya, Danimarka, İsviçre, Polonya, Kazakistan, İsrail ve Romanya gibi önde gelen pazarlarda da gerileme yaşadı.

Türkiye'ye 5 aylık dönemde Almanya pazarından gelenlerin sayısı ise yüzde 12,4’lük artışla 1 milyon 553 bine yükseldi. Almanya ile beraber yükselişte olan pazarlar arasında Bulgaristan, İran, Irak, ABD, İsveç, Suudi Arabistan ve Güney Kore yer alıyor.

KAYIP, 5 MİLYAR DOLAR
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, federasyonun 10. yılını değerlendirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, sektörlerinin bugüne kadar kendi ayakları üzerinde kurmayı başardığını ve krizleri iyi yönettiğini dile getirdi. Ayık, ancak bu kez durumun farklı olduğunu kaydederek, "Tahminlerimize göre turizm gelirimizin çarpan katkısı da ele alındığı zaman yaklaşık 5 milyar dolar kayıp söz konusu olacaktır. Bu kayıp sadece turizmcileri değil tüm ekonomiyi etkileyecektir. Cari açığa ve istihdama büyük bir katkı sağlayan turizm sektörü, 2016 ve 2017 yılında da bu tehlike ile karşı karşıyadır" değerlendirmesi yaptı.

İSTİHDAM GERİLİYOR
Turizmdeki talep yavaşlaması istihdama da olumsuz yansıdı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, turizm sektöründe sigortalı çalışanların sayısı 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 8,3 artarak 930 bin 794 kişiye ulaştı. Geçen yıl sağlanan istihdam artışı ise yüzde 11,6 olmuştu. AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman turizmdeki gerilemenin istihdama olumsuz etkisini, "Antalya SGK’ya kayıtlı 189 bin turizm çalışanı var ve yaklaşık 18-20 bin kişilik azalma var" dedi.
Yorum Yazın