TİC Holding Header
  • USD 32.37
  • EUR 34.966
  • Altın 2324.243
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Antepfıstığında tüm zamanların en yüksek rekoltesi bekleniyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’te bu sezon tüm zamanların en yüksek rekoltesini beklediklerini söyledi.
Antepfıstığında tüm zamanların en yüksek rekoltesi bekleniyor
GAZİANTEP / İHA - GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Tüm zamanların en yüksek ürün rekoltesini bekliyoruz. Baklavacılar ürün azlığı nedeniyle yaşanan fiyat artışlarından etkilenmeyecek. Türkiye bu sene antepfıstığını ve mamullerini doya doya tüketecek" dedi.

Antepfıstığının ana vatanı Gaziantep’te geçen yıl yaşanan olumsuz hava şartları üründe yıllık üretimin 80 bin ton seviyelerine kadar inmesine neden olmuş, bu durum gıda sektöründe birçok imalatçı ve ihracatçı firmayı olumsuz etkilemişti. Yaşanan bu olumsuz tablo özellikle baklava sektöründe işletmecileri zor durumda bırakmıştı.

Bu sezon antepfıstığında tüm zamanların en yüksek rekoltesini beklediklerini müjdeleyen GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tüketicilerin ve gıda sanayicilerinin yüreğine su serpecek açıklamalarda bulundu. Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık 300 bin kişiye ekonomik girdi sağlayan antepfıstığında rekor bir rekolte artışı beklediklerini ifade eden Tiryakioğlu, “Türkiye fıstık üretiminin yüzde 40’ını tek başına karşılayan Gaziantep’te, bu sezon yaklaşık 160 bin ton seviyelerinde kaliteli antepfıstığı hasadı yapılacağını tahmin ediyoruz. Bu rakama diğer illerde yapılacak üretimde eklenecek olursa, ülkemiz için antepfıstığında son derece bereketli bir yıl yaşanacak" dedi.

Tiryakioğlu, fıstıkta üretim bandının yükselmesinin, ürünlerinde antepfıstığını kullanan sektörlere fiyat istikrarı noktasında önemli avantajlar sağlayacağını kaydetti.

ANTEPFISTIĞININ YÜZDE 98’İ GAZİANTEP’TE İŞLENİYOR
Türkiye’nin 27 farklı ilinde üretilen antepfıstığının yüzde 98’ine yakın bir bölümünün Gaziantep’te işlenerek piyasaya sürüldüğünü aktaran Tiryakioğlu, şu an ancak iç pazara yeten antepfıstığının, yakın zaman içerisinde önemli bir ihraç kalemi olacağını vurguladı. Türkiye’nin, fıstık üretiminde İran ve Amerika’dan sonra dünyada üçüncü sırada yer aldığını, fakat Anadolu kökenli antepfıstığının kalite bakımından ilk sıradaki yerini her zaman koruduğunu belirten Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:“Bölge halkı tarafından yeşil altın olarak değerlendirilen antepfıstığı, Gaziantep’te 15-20 yıl önce 20 bin ton dolaylarında üretilirken, şimdi bu üretim yıllar içerisinde 100 bin tonlar seviyesine geçti. Bu sene hedefimiz tüm zamanların en yüksek hasılatını elde etmek. Antepfıstığının bölge ekonomisine ciddi katkıları var. Bu nedenle çiftçilerimiz son 10 yıldır sürekli antepfıstığına yatırım yapıyorlar ve yeni fidanları toprakla buluşturuyorlar. Bundan sonraki dönemlerde yeni yetişen ağaçlarında meyve vermesiyle birlikte antepfıstığını sadece iç pazara değil, tüm dünyaya satacak duruma geleceğiz."

GTB ANTEPFISTIĞI İÇİN ÇALIŞIYOR
Antepfıstığında üretimin artmasına yönelik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimleri olduğunun altını çizen Tiryakioğlu, bu çalışmalara Gaziantep milletvekillerinin yanı sıra tüm kurum ve kuruluşların da katkı sunduğunu dile getirdi.

GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB’nin antepfıstığıyla ilgili sürdürdüğü çalışmaları ise şöyle özetledi: ”Kültürel ürünümüz antepfıstığının, üretimi ve işlenmesi noktasında en üst seviyeye çıkması için pilot bir işletme tesisi kuruyoruz. Bu tesiste AR-GE çalışmaları yapılacak. Yine ‘Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi’ oluşturuyoruz. Çiftçi eğitimlerinden tutun da ürünün kalitesine, ihracatın arttırılmasına kadar birçok argümanı içerisinde barındıracak olan bu merkez, ülkemizde bir ilk olacak. Tüm bunların yanı sıra GTB heyetimiz Amerika’da fıstık üretimi üzerine incelemelerde bulundu. Amacımız bu ülkedeki üretim metotlarını yerinde takip etmek ve onlardan çok daha iyisini kendi topraklarımızda uygulamak. Bu hedef doğrultusunda dünyanın diğer önemli bir fıstık üreticisi ülkesi olan İran’da da çalışmalar yapacağız. Kısacası ürünümüzü tüm dünyaya tanıtmak ve pazarlamak için faaliyetlerimizi aralıksız sürdüreceğiz."
Yorum Yazın