TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Avrupa Birliği’nde dağılma tehlikesi

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması halinde bir ilkin yaşanacağını söyleyen Prof. Dr. Yaşar Onay, bu durumun Avrupa Birliği’ni darmadağın edecek bir pandora kutusunun açılmasına da sebep olabileceğinin altını çizdi.
Avrupa Birliği’nde dağılma tehlikesi
Sultan Gedik - İSTANBUL / İHA - Son günlerde görüşmeleri yoğun bir trafikle devam eden ve son olarak Yunanistan’ın 5 Temmuz’da referandum kararı alması ile süren Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkıp çıkmayacağı konusu ile ilgili konuşan Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yaşar Onay, ‘’Yunanistan, Avrupa Birliği para biriminden çıkarsa bir ilk yaşanacak ve bu durum Avrupa Birliği’ni darmadağın edecek bir pandora kutusunun açılmasına sebep olacak. Bu kutu açıldığında ise geride hiçbir şey kalmayacak’’ dedi.

‘’EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞINI YİTİREN BİR ÜLKENİN BAŞINA BUNLAR GELİR’’
Ekonomik bağımsızlığını yitiren bir ülkenin başına Yunanistan’ın yaşadığı durumun geleceğini belirten Prof. Dr. Yaşar Onay, ekonomik olarak başka ülkelere bağımlı olunduğu taktirde siyasal olarak da bağımsızlıktan söz edilemeyeceğine dikkat çekti. ‘’ Ekonomik olarak bağımlı bir ülkenin ne ordusu ne de siyasi yapısı güçlü olur, hepsi kırılgandır’’ diyen Onay, bu sebeple ekonomik bağımsızlığı kaybetmemek gerektiğini söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ İLK KEZ BÖYLE BİR KRİZLE KARŞILAŞTI
Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkacak gibi göründüğünü söyleyen Prof. Dr. Yaşar Onay, Avrupa Birliği’nin ilk kez böyle bir krizle karşılaştığını ifade etti. Euro Bölgesi’nden çıkma kararını Yunanistan’ın tek başına alamayacağını belirten Onay, ‘’Daha önce Euro Bölgesi’nden çıkma fikrini hiçbir şekilde düşünülmediği için bu konu kaleme alınmamış. Portekiz’de, İspanya’da, İtalya’da zamanında böyle şeyler yaşanmış ve durum aşılmıştı. Ancak Yunanistan’da sistem kilitlendiği için çözümler işlemez hale geldi’’ dedi.

‘’YUNANİSTAN EURO BÖLGESİ’NDEN ÇIKACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR’’
Bu gidişatın, Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nden çıkacağının adımları olarak görülebileceğine değinen Onay, bu durumda Yunanistan’ın yeni para birimine geçeceğini ve drahminin, yeni drahmi şeklini alacağını söyledi. Böyle bir durumun Yunanistan’ı orta vadede kurtaracağını ya da Avrupa Birliği’nin bu gidişata engel olacağını belirten Onay, ‘’Çünkü Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması gerçekleşirse, yaşanan bu ilkle, Avrupa Birliği’nin kendisi de ciddi anlamda çatırdamaya başlayabilir. Bu yüzden Avrupa Birliği; her türlü yükün altına girerek Yunanistan’ı içinde bulunduğu ekonomik krizden dar boğazdan kurtarabilir, bütün borçlarını silebilir, ülkedeki kamu harcamalarını dengeleyecek, bankacılık sektörünü yeniden organize edebilir. Bu şekilde ülkede geçici de olsa bir barış havası esebilir ama dışarıdan gelecek parayla bunun sürekliliği olmaz. Bir ülkenin kendi kendine kalkınabilmesi için sanayileşmesi lazım. Dolayısıyla Avrupa Birliği şimdilik bütün fonlarını Yunanistan’a ayırarak bu krizi yok etse bile ileride bu durum tekrar edebilir. Çünkü Yunanistan hazır para ile yaşamını sürdüren üreten bir ülke değil. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması ülkeye, parası üzerinde kendi oynama şansını verir ve yeri geldiğinde bir takım önlemleri kendi alabilir. Ama şu anda tamamıyla dışa bağımlı olan Yunanistan bu yüzden kendisini kurtarabileceği adımları atmakta zorlanıyor’’ diye konuştu.

‘’FRANSA VE ALMANYA İYİ POLİS KÖTÜ POLİSİ OYNUYOR’’
Avrupa Birliği’nin merkez ülkeleri olan Almanya ve Fransa’nın Yunanistan konusunda iyi polis kötü polisi oynadığına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Onay, ‘’Bir taraf olabildiğince sert politikalar izlerken diğer taraf yumuşatma yoluna gidiyor. Yunanistan’dan da adım bekliyorlar. Bana göre Yunanistan son ana kadar krizi yükseltecek ve en son aşamada Avrupa Birliği’nin kendisini kurtarmasını bekleyecek. Bu da bir sonraki krize kadar devam eden bir süreç olacak’’ dedi.

SÜRECE RUSYA ETKİSİ
Yunanistan’ın içinde bulunduğu durumun Rusya açısından bir fırsat olduğunu belirten Onay, Avrupa Birliği ülkeleri içinden kendine yandaş kazanabilme fırsatı yakaladığı an Rusya’nın bunu kaçırmayacağını ifade etti. Son dönemde Rusya ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha önceden olmadığı kadar yakın olduğuna dikkat çeken Onay, ‘’ İki ülkeye baktığınız zaman dinsel olarak birlikte hareket ediyorlar, her ikisi de Ortodoks ve Rusya için inanç konusu bir argüman olarak kullanılabilir. Çünkü günümüzde inanç ne yazık ki bir sektör haline geldi, bunun üzerinden propagandalar yapılarak insanlar etkileniyor ve kandırılıyor. Bu yüzden Rusya ‘inanç’ kartını oynayabilir’’ diye konuştu.

‘’YUNAN HALKI REFERANDUMDA EURO BÖLGESİ’NDEN ÇIKMA YÖNÜNDE OY KULLANABİLİR’’
5 Temmuz’da gidilecek olan referandumda henüz halka ne sorulacağının net bir şekilde bilinmediğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar Onay, ‘’Çok yüksek bir ihtimalle ekonomik krizle alakalı bir referandum olacak. Yunan halkı beklenmedik zamanlarda beklenmedik davranışlar sergileyen bir halktır. Çok duygusal bir tepki ile Euro Bölgesi’nden çıkma yönünde bir adım atabilirler. Bunun cevabını 5 Temmuz’dan sonra alacağız. Ama görünen o ki Yunanistan siyasi karar alıcıları Avrupa Birliği’nden ve Euro Bölgesi’nden çıkmak istiyor’’ ifadeleriyle sözlerini noktaladı.
Yorum Yazın