• Ekonomi

Bakan Elvan, İstanbul Finans Zirvesi'nde konuştu

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Ana odağımızda büyüme ve istihdam var. Büyüme ve istihdam altında geliştirilen tüm politikalar, ve tüm tedbirler buna hizmet edecek şekilde olacak” dedi.
Bakan Elvan, İstanbul Finans Zirvesi'nde konuştu
İHA - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bu yıl 8’incisi düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi’nin ikinci gününde katılımcılara seslendi. Bakan Elvan, 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) büyüme ve istihdama odaklandıklarını söyledi. Program döneminde hem ülke kaynaklarını hem de zihinsel enerjiyi belirli bir yöne yoğunlaştırarak daha etkili sonuçlar almak istediklerini belirten Elvan, “Ana odağımızda büyüme ve istihdam var. Büyüme ve istihdam altında geliştirilen tüm politikalar, ve tüm tedbirler buna hizmet edecek şekilde olacak” dedi.

Bu kapsamda 5 temel politika alanının belirlendiğini aktaran Bakan Elvan, bunlardan ilkinin makro ekonomik istikrar olduğunu söyledi. Elvan, “Makro ekonomik istikrar kapsamında fiyat istikrarı, kamu mali yönetiminde sürdürülebilirlik, finansal istikrar, tasarrufların artırılması ve cari denge konuları son derece önemli. Özellikle yatırımcı ve girişimcilerimizin önünü görebilmeleri, iş dünyası tarafından belirsizlik ortamı oluşmaması açısında son derece önemlidir” diye konuştu.
Beşeri sermaye ve işgücü kalitesinin artırılmasının en önemli politika alanlarından olduğunu aktaran Elvan, “Nitelikli istihdam altyapımızı KOBİ’ler başta olmak yükseltmek zorundayız. Özellikle iş ve işgücü arasındaki beceri uyumsuzluğuna yönelik problemlerimiz var. Bu problemlerinin de çözümüne yönelik somut tedbirler alındı” şeklinde konuştu.

“Yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması gerekiyor”
Eğer rekabet gücümüzü artırmak istiyorsak, dünya pazarlarında daha fazla söz sahibi olmak istiyorsak, dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uydurmamız gerekiyor” diyen Elvan, “Yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması gerekiyor. Buna yönelikte alınması gereken tedbirler net olarak ortaya kondu” dedi.

Bakan Elvan, kamuda kurumsal kapasitenin artırılmasının da odaklanılacak alan olduğunu belirtti. Elvan, “Özellikle kamu kurumlarının kendi arasında, kamu-özel sektör, kamunun vatandaşlarımızla ilişkisi çok önemlidir. Eğer kamuda güçlü bir altyapı varsa bunun pozitif etkileri mutlaka özel kesime de yansıyacaktır” dedi.

Alınacak tüm tedbirlerin bu programda yer almadığını belirten Bakan Elvan, detayların Ekim ayından çıkacak olan yıllık programda yer alacağını söyledi. “Nitelikli eğitim, nitelikli insanı, nitelikli insan da nitelikli işleri ve yüksek katma değeri beraberinde getirir” diyen Elvan, “Bu kapsamda öngördüğümüz eğitim ve Ar-Ge yatırımları insan sermayemizi zenginleştirecektir. Program döneminde özellikle nano teknoloji, bioteknoloji, bilgi ve iletişim teknolojiyle ileri malzeme teknolojisi gibi alanlarda araştırmacı yetiştirilmesine önem vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, büyümeyi daha üst bir patikaya çekebilmek için daha uygun bir atmosfere yönelik çaba harcayacaklarını belirtti. Elvan, “Bu anlamda odağımız özel kesim yatırımlarının artmasıdır” dedi.

Kamu-özel kesim işbirliği modelinin üretken alanlarına yönlendirilmesini, Hazine taşınmazlarının yatırımların teşviki amaçlı arz edilmesine hız verilmesinin sağlanacağını söyleyen Elvan, “Teknoloji ağırlıklı, Ar-Ge ve sanayi yatırımlarında da artık seçici olacağız. Enerji,sağlık, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri öncelikli olmak üzere geliştirme süreçleriyle tekonolojik ürün yatırımları çalışmalarını destekleyeceğiz” diye konuştu.

Sanayi 4.0 kapsamında sanayinin dijital dönüşümün yol haritasını tamamlayacaklarını belirten Elvan, “Robotik, nesnelerin interneti, yapay zekanın etkin kullanımı ve bunların yerli üretimine yönelik, altyapıyı geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın