TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Bakan Yıldız'dan Kuzey Irak petrolüne ilişkin açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolü ve Ceyhan'dan ayrılan tanker sayısına ilişkin, Şu ana kadar 3 tane kargo yüklendi ve adresleri için yoluna çıktı. 4. kargoyu da dün akşam itibarıyla yüklemeye başladık. Üretildikçe hem iletilecek hem de bunlar tüketim piyasalarına sunulacak dedi.
Bakan Yıldız'dan Kuzey Irak petrolüne ilişkin açıklama
ANKARA / İHA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlığın Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi'nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, proje hakkında bilgi vererek, hedeflerinin diğer ilgili bakanlıklarla alakalı yatırım alanında bütün kamunun tek dilini oluşturacak şekilde verileri topluyor olmak olacağını belirtti. Yıldız, enerjiyle ilgili bütün rakamların bulunduğu bir yapıyı kurgulandığını belirterek, "Atmosfere açık bir işletmecilik yaptığımızı söylemiştim. bizler yaklaşık bine yakın üretim santralinde üretim yapıyoruz, kamu ve özel ayrımı olmaksızın. 2015 yılının sonuna kadar arkadaşlarımız bu çalışmaları devam ettirecekler. 28 tane bağlı, ilgili ve ilişkili bütün kurumlarımızla beraber kendi içerisinde rakamlarla bunu konuşabilen, hangilerinin daha öncelikli olduğunu hep beraber görmüş olacağız" dedi.

Bu rakamların istenilen oranda tamamlanıncaya kadar Bakanlık bünyesinde olacağını anlatan Yıldız, tüketim noktalarının nerede olduğu ve bunların hangi seviyede olduğunun online olarak izlenebileceğini ifade etti.
Kuzey Irak petrolü ve Ceyhan'dan ayrılan tanker sayısına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Şu ana kadar 3 tane kargo yüklendi ve adresleri için yoluna çıktı. 4. kargoyu da dün akşam itibarıyla yüklemeye başladık. Üretildikçe hem iletilecek hem de bunlar tüketim piyasalarına sunulacak. Yüklenilen kargo İsrail'e mi başka bir yere mi başka bir ülkeye mi gitmiştir bunlar Türkiye'nin problemi değil çünkü petrol Irak'ın petrolü. Belki de kargo İsrail'e gitmiş olabilir ama sattıkları nokta da başka olabilir. Petrol borsasına giren bir birinci, ikinci elden tekrar farklı sahiplikleri de gidebilir. Akdeniz piyasasına genelde sattıklarını söylediler. Bizim şu anda Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattındaki boş kapasitesinin Kuzey Irak tarafından kullanılmasını Merkezi Irak Hükümeti'nin de yüklerini hafifletmesi açısından önemli olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.

IŞİD'in faaliyetlerinin petrol fiyatlarına yansımasının olup olmayacağının sorulması üzerine Yıldız, "Ne yazık ki rakamlar yükseliyor. IŞID'in hareketinden sonra 108-107 dolarlara inmiş ham petrol varilin fiyatı şu anda 115 dolara yükselmiş vaziyette. Bunun kısmen daha da artabileceği dünya piyasalarında konuşuluyor. Türkiye dolarla alıp-satan bir ülke değil o yüzden paritedeki yükselmeler de enerji maliyetlerini ilgilendiriyor. Parite şu anda yine 2.08'lerden 2.14'lere çıkmış durumda dolarda. Bu da maliyette yüzde 3'lük artış, petrolde de yüzde 5-5.5'luk bir artış derken toplamında bütün Türkiye'nin enerji maliyetleri açısından baktığımızda neredeyse yüzde 70'inin yüzde 8'ler civarında yani toplamının 5-6'lar civarında maliyetimizin artığını görüyoruz. Biz bunları kendi içimizde kurduğumuz yapıyla beraber vatandaşımıza, sanayicimize yansıtmamaya çalışıyoruz" dedi.

"HALKBANKASI'NA 93 MİLYAR DOLAR BİRİNCİ KARGO İÇİN YATIRILMIŞ DURUMDA"
Halkbank'a ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız, "Yapılan sözleşmede petrol gelirlerinin Merkezi Irak ve Kuzey Irak'la alakalı hem Erbil hem de Bağdat'ı ilgilendiren hesabın Halkbankası'na yatması gerektiğini söylemiştik. Bunlar faz farkıyla yatmaya başladı. Birinci tankerin hesabı yaklaşık 97 milyon dolardı, şu anda Halkbankası'na 93 milyar dolar birinci kargo için yatırılmış durumda. Halkbankası'nın bu bünye içinde bulunması son derece sağlıklı, doğru bir tercihti. Kargolar gittikçe onların da paraları Halkbankası'na yatmış olacak" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "Libya'da darbe girişiminin olduğu ve oradaki Türk vatandaşlarının orayı terk etmesi gerektiği söyleniyor. Bunun enerji anlamında etkisi ne olur" sorusuna Bakan Yıldız, "Libya'da yapılan çağrının enerji sektörüne olumsuz bir etkisi olur, çünkü bizim Libya'nın güneyinde Fizan bölgesinde 6 açılmış kuyumuz ve orada yapılan bloklarda çalışmalarımız vardı. Son 1,5 yıldan bu yana oradaki istikrarsızlığın getirdiği ve bir nevi güvenliğin olmadığı ortamda arkadaşlarımızı orada çalıştırmama kararı almıştık. Bu da TPAO'ya zarar kalemi olarak döner. Biz oradaki bütün işlemleri sonuçlandıracak bir konumumuz vardı. Bugün başlayıp önümüzdeki hafta biten çalışmalar değil petrol sondaj çalışmaları. TPAO'nun güvenliği olmayan Fizan bölgesinde mesai arkadaşlarımızı çalıştırmamız doğru değil, kendilerine dönmelerini söylemiştik. Bu çağrı bence tehdit oranını daha da yükseltmiştir o yüzden TPAO çalışanlarımız o yüzden kendi ruhsat alanlarımızda, kuyularda, Libya'da bulunmayacaktır" cevabını verdi.

CEYHAN'DAKİ PETROL
Ceyhan'daki petrolün miktarına ilişkin bir soruya Yıldız, "2.6 milyon varillere kadar artmıştı, ama birer milyon varillik kargolar yükleniyor. Günlük de 120 milyon varil civarında geliyor. Ortalama 1.8 milyon ile 2 milyon varil civarında değişiyor" karşılığını verdi.
Yorum Yazın