TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Başkan Tosun: "Faiz indirim kararı yıl sonu büyüme rakamlarına pozitif etki edecektir"

MÜSİAD Kütahya Başkanı İsmail Tosun, Merkez Bankası’nın faize yönelik alacağı indirim kararının yıl sonu büyüme rakamlarına pozitif etki edeceğini söyledi.
Başkan Tosun: "Faiz indirim kararı yıl sonu büyüme rakamlarına pozitif etki edecektir"
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan İsmail Tosun, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Yılın Üçüncü çeyreğinde piyasa tarafından yüzde 1 oranında beklenen büyüme verisi beklentilere paralel olarak yüzde 0,9 oranında büyüdü. Böylece ekonomik toparlanmada dipten çıkış işaretlerini onaylamış oldu. Türkiye ekonomisi 2018 yılı Ağustos ayında yaşamış olduğu kur krizine güçlü bir tepki vererek 2019 yılını ciddi manada toparlanma emareleri ile tamamlayacağı öncü veriler ile birlikte de göstermektedir. Büyümenin sektörel bazda ana bileşenlerine yıllık olarak bakıldığında ise; inşaat sektörü dışında; tarım sektörü, sanayi sektörü, hizmetler sektörü ve kamu harcamaları büyümeyi yukarı taşımıştır” dedi.
İnşaat sektörü özelinde Merkez Bankasının faiz indirim sürecine devam etmesinin, Türk Lirası’nın stabil durumunun kredi kanallarını gevşeterek sektörü canlandırmaya devam ettiğini belirten Tosun, “Bunlara ek olarak; sektör oyuncuları konut satış kampanyaları düzenleyerek konut satışına ilgiyi artırmayı sağlamaktadır. Özetle; sektörün 2019 yılının son çeyreğinde pozitif bir büyüme gerçekleştirmesi beklenmektedir. Böylece, 2019 yılının negatif havasını neredeyse yılsonu verisi olarak yüzde 0-1 aralığına taşıyarak artıda kapatması mümkündür. Aynı saatlerde açıklanan ISO İmalat verisi ise beklentilerle uyumlu bir şekilde 49,5 oranında açıklandı ve önceki veri 49,0 idi. Özetle; iktisadi faaliyetteki toparlanma son açıklanan GSYİH büyüme verisi ile de teyit edilmiş olmaktadır. Sanayi üretimindeki ve inşaat sektöründeki toparlanmaların önümüzdeki aylarda da artarak devam etmesi beklenmektedir. Merkez Bankası tarafında da ekonomik toparlanmaya katkı sağlayacak faiz indirimlerinin ve makro ihtiyati politikaların devam etmesi son çeyrek büyümesini yukarı çekebilir ve toparlanmanın beklenenden de hızlı bir sürede gerçeklemesini sağlayabilir” ifadelerine yer verdi.