• Ekonomi

Belgeli çalışan sayısı 250 bini aştı

Mesleki Yeterlilik Kurumu, mesleğini icra etme yeterliliğini ispatlayan 252 bin 223 çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdi.
Belgeli çalışan sayısı 250 bini aştı
AA - Eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmaya devam ediyor.

Faaliyetine 2006ʹda başlayan kurum tarafından, bugüne kadar 744 ulusal meslek standardı ile 413 ulusal yeterlilik belirlendi. Temel amacı iş gücüne nitelik kazandırmak olan MYK, çalışanlara toplamda 128 milyon 174 bin 628 lira sınav ve belgelendirme desteğinde bulundu.

Kurum, bugüne kadar 252 bin 223 çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdi.

Emlakçılık ve özel kalem müdürlüğü de standarda kavuşacak

MYK Başkanı Adem Ceylan, çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmaya devam ettiklerini söyledi.

Ulusal standartların belirlenmesinde "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta yer alan mesleklere öncelik verdiklerini anlatan Ceylan, şunları kaydetti:

"2023 hedeflerimiz doğrultusunda insan kaynağımızın mesleki yeterliliğe sahip olması için çalışıyoruz. Yaklaşık bir yıl önce mesleki yeterlilik belgesine sahip çalışan sayısı 40 bindi ama bugün 252 bin sayısına ulaştık. Meslek standartları ve yeterliliklere dayalı olarak ölçme ve değerlendirme faaliyeti gösteren, uluslararası akreditasyonu olan 97 sınav ve belgelendirme kuruluşunu yetkilendirdik. Bu kuruluşların yıllık sınav kapasitesini 1 milyon 900 bin kişiye çıkardık."

Toplumda nitelikli ve belgeli iş gücü bilinci oluşmaya başladığını dile getiren Ceylan, "Yeterliliğini ispatlayan çalışanlar sayesinde, sanayi üretiminde nitelikli ürün ve kalite artarken, iş kazaları da asgari düzeye iniyor." dedi.

Ceylan, emlakçı, ikinci el otomobil satıcısı, vale, değerli taş uzmanı, özel kalem müdürü ve nefes koçu gibi meslekler için de çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Yorum Yazın