TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Bitcoin şirket bilançolarında zemin kazanıyor

Bitcoin’in yükselişinin nedenlerinden bir tanesi de kurumsal yatırımcılar oldu. Borsalarda işlem gören şirketlerin bilançolarında neden Bitcoin yer kazanmaya başladı?
Bitcoin şirket bilançolarında zemin kazanıyor
Bitcoin’deki yükselişin temel nedenlerinden bir tanesi kurumsal yatırımcılar oldu. 2017 yılında, Bitcoin fiyatlarındaki yükselişin büyük bir bölümünün, kurumsal yatırımcılar değil, bireysel yatırımcılar olduğu söylenebilirken, bu Bitcoin rallisine kurumsal yatırımcılar yön verdi.

Borsalarda işlem gören birçok şirket bilançolarında Bitcoin’e yer veriyor ve Bitcoin’in yükselişinin devam etmesini bekliyor.

MicroStrategy ve şirketin CEO’su Micheal J. Saylor, Bitcoin’de boğa piyasası taraftarları arasında öne öne çıkıyor. Şirket ilk aşamada 1 milyar doların üzerinde Bitcoin alımı yaparken, ardından gelen birkaç ayda, bu miktarı üç katına çıkardı. Saylor, Bitcoin saflarına geçen ilgi çekici isimlerden bir tanesi. 2013 yılında attığı bir tweet’te Bitcoin’in online bir casino’ya benzediğini ve günlerinin “sayılı olduğunu” söylemişti. Ancak şimdi Bitcoin’in en yılmaz savunucularından bir tanesi. Şirketinin hisseleri ise, Bitcoin yatırımları sayesinde değerlendi.

Square ise Bitcoin’i çeşitli şekillerde destekleyen bir şirket.

Square’in mobil nakit uygulaması Cash App, Bitcoin alımına imkan tanıyor. Şirket son dönemde 50 milyon dolar değerinde Bitcoin alımı gerçekleştirdi ve “kripto paralar ekonomik güç araçlarından bir tanesi ve şirketin hedeflerinden de biri olan, küresel parasal sisteme dahil olma imkanı tanıyor” dedi.
Forbes’un haberine göre, Square’in kurucusu Jack Dorsey, Bitcoin konusunda oldukça boğa piyasası yanlısı.

Yoğunluk Kanada ve ABD’de

Bilançolarında Bitcoin’e yer veren şirketlerin %89’u ABD ya da Kanada’da bulunuyor. Almanya ve Avusturalya haricinde ise, alım yapan tüm şirketler Kuzey Amerika’da yer alıyor. Bu durum kripto para ağı için oldukça önemli bir konuyu gündeme getiriyor ve ulaşılabilecek merkezsizleştirme seviyesini gözler önüne koyuyor.

Bitcoin yatırımcılarının ve maden havuzlarının coğrafi lokasyonu Çin’den Kuzey Amerika gibi bölgelere kayabilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için, madencilik yapan şirketlerin sermaye piyasalarına erişiminin, elektrik maliyeti gibi diğer faktörlere ağır basması gerekiyor.
Kurucu ya da CEO’lar yön veriyor

En büyük iki Bitcoin yatırımcısı şirketin Bitcoin’e yatırım yapmasının nedenleri, üst düzey yönetimle, özellikle de kurucular ya da CEO’larla yakından ilişkili. Çeşitli kullanım alanları konusunda ikna olduklarında, şirketleri de Bitcoin’e daha ılımlı yaklaşıyor. Square bir fintek şirketi olması nedeniyle Bitcoin yatırımı yapmaya daha yakın görünse de, farklı sektörlerdeki şirketlerin üst düzey yönetimlerinin yaklaşımlarını izlemek de faydalı olabilir. Örneğin son dönemde, Elon Musk, şirketlerinin hiçbirinde Bitcoin alımı yapılmamasına rağmen, “Bitcoin’le ödeme almayı geri çevirmem” dedi.

Farklı kategoriler

Bitcoin yatırımı yapan şirketler oldukça farklı sektörlere ait. Elbette maden havuzları ve sektör odağı nedeniyle bilançolarında Bitcoin barındıran şirketler de var. Ancak kripto para alanıyla ilgisi olmayan şirketler de, Bitcoin’i benimsemeyi tercih ediyor.

Borsalarda işlem gören birçok şirket, bilançolarında Bitcoin’e yer veriyor. Bu kurumsal destek, sektörel ya da ideolojik olabilir. Bitcoin olgunlaştıkça, benzer bir yol izleyen başka şirketler de olabilir. Böylelikle oldukça volatil bir piyasa olan kripto para piyasası bir miktar direnç kazanabilir.
Yorum Yazın