TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.124
  • Altın 2297.323
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Cushman & Wakefield, yıllık gayrimenkul raporunu açıkladı

A sınıfı ofis pazarında, Avrupa’da en yüksek artışı yüzde 30 ile Türkiye gösterdi. İstanbul’un 3 önemli caddesi; Avrupa’da en yüksek kira artışlarının yaşandığı 10 pazar içinde yer aldı.
Cushman & Wakefield, yıllık gayrimenkul raporunu açıkladı
İSTANBUL / İHA - Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlığı şirketi Cushman & Wakefiled, 2014 yılı Türkiye gayrimenkul pazarı raporunu açıkladı. Gayrimenkul sektörüne ilişkin dünya çapında hazırladığı analiz ve raporlarla sektöre katma değer yaratan Cushman & Wakefield yıllık raporunda; ofis, perakende, otel, lojistik ve konut sektörünün nabzını karşılaştırmalı olarak ortaya koydu. Rapora göre, A sınıfı ofis arzı yüzde 30, kişi başına düşen AVM alanı yüzde 7, konut satışı ise geçen yıla kıyasla yüzde 2 artarken, İstanbul’da otellerin doluluk oranı azaldı.

OFİS PAZARI YİNE BİR REKOR KIRDI
2013’te işlem hacmi bakımından rekor kıran ofis pazarı 2014’te yine bir rekor kırarak 300 bin metrekareye ulaştı. En fazla talep gören bölgeler yine MİA ve Ataşehir oldu. Pazara toplamda 900 bin metrekare yeni arz eklendi.
Toplam A sınıfı ofis arzı yılsonu itibariyle 4,2 milyon metrekareye erişerek yıllık bazda yüzde 30 artış gösterdi. Böylece Avrupa pazarları arasında en yüksek artışı kaydetti.

Ofis pazarına gelecek 2 yıl içinde, özellikle MİA, Ataşehir ve Ümraniye bölgelerinde olmak üzere 2,1 milyon metrekare yeni arzın eklenmesi, 2015 yılı sonunda toplam A sınıfı ofis arzının 5 milyon metrekareyi aşması ve kiraların genel anlamda sabit kalması bekleniyor.

İSTANBUL’UN 3 ÖNEMLİ CADDESİNDE KİRA ARTIŞLARI DİKKAT ÇEKTİ
Geçtiğimiz aylarda ‘İstanbul’un Alışveriş Caddeleri’ raporunu da ortaya koyan Cushman & Wakefield; Abdi İpekçi, Bağdat ve İstiklal Caddeleri’nde yaşanan işlem hacmi ile kira artışlarına dikkat çekti. Yıllık raporda yer alan verilere göre; Üç önemli caddede, yıllık toplam 17 bin 500 metrekarelik işlem gerçekleşti. Abdi İpekçi yüzde 21, Bağdat Caddesi yüzde 24 ve İstiklal Caddesi yüzde 27 ile Avrupa’da en yüksek kira artışlarının yaşandığı 10 pazar içinde yer aldı.
Rapora göre, 635 bin metrekarelik yeni AVM arzı ile 2013’ün altında kaldı. Ancak 2014 yılsonu itibariyle toplam arz 350 AVM’de 9,9 milyon metrekareye ulaştı. Bin kişi başına düşen AVM alanı ortalaması 122 metrekareden 130 metrekareye çıktı. Ankara ve İstanbul, kişi başına düşen AVM alanı bakımından başı çekmeye devam etti. Gelecek 3 yıl içinde Sivas, Van, Yozgat gibi henüz AVM olmayan illerde de AVM projelerinin hayata geçmesi bekleniyor.

YABANCIYA YAKLAŞIK 19 BİN KONUT SATILDI
Cushman & Wakefield’in yıllık gayrimenkul pazarı raporu, konut satışlarına ilişkin çarpıcı verileri de ortaya koydu. Buna göre; 2014 sonu itibariyle geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 2 artışla, yıllık 1,16 milyon adet konut satışı gerçekleşti. Toplam konut satışların yüzde 34’ü ipotekli satış oldu. Yabancıya konut satışı geçen yıla kıyasla yüzde 56 arttı. Toplam 18 bin 959 konut, yabancıya satıldı.

İSTANBUL’DA OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 65’E GERİLEDİ
Rapor, otel pazarına ilişkin ayrıntılara da yer veriyor. 2013’e göre yüzde 5,5 artarak 36,8 milyon ziyaretçi alan Türkiye’de 11,8 milyon ile en fazla ziyaretçi alan il İstanbul oldu. Ziyaretçi sayısını yüzde 12 artıran İstanbul’da otellerin doluluk oranı ise yüzde 65’e geriledi. Genel olarak otel arzının artması ile uzun süreli konaklamalar için tercih edilen ‘extended stay’ adı verilen otellere talebin artması gerilemenin başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Zira bu tip otellerin doluluk oranları istatistiklere yansımıyor.

Rapor, yeni otel yatırımlarına da değiniyor. Buna göre; 2014 yılı içinde 57 şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 275’e, yatak sayısı yaklaşık 73 bine yükseldi.
Yorum Yazın