TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Deutsche Bank raporu: Evden çalışmayı tercih edenler daha fazla vergi ödemeli

Kovid-19 salgını nedeniyle milyarlarca kişi evden çalışmaya başladı, bunun salgından sonra da devam edebileceği belirtiliyor.
Deutsche Bank raporu: Evden çalışmayı tercih edenler daha fazla vergi ödemeli
Alman Deutsche Bank'taki uzmanların raporuna göre işyerinde de çalışabileceği halde evden çalışma seçeneğini kullananlardan daha çok vergi alınmalı ve bu gelir, düşük ücretlere çalışanlara yardım için kullanılmalı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin en belirgin sonuçlarından biri, belki de birçok işin çevrimiçi ortama taşınıp evden yapılmaya başlanması oldu. Bu durumun pandeminin bitmesinden sonra da devam edebileceği ifade edilyor.

Yeni yayımlanan bir rapora göre, işyerinden çalışmalarında bir sakınca olmadığı halde kendilerine sunulan evden çalışma seçeneğini tercih edenler, bu ayrıcalıklı durumdan dolayı vergi ödemeli, bundan elde edilen gelir de düşük ücretli işçilere yardımcı olmak için harcanmalı.

Almanya merkezli Deutsche Bank'taki ekonomistler, uzaktan çalışmayı seçen çalışanlarından gün başına yüzde 5 kesinti yapılmasını önerdi.

Bu uygulamanın ortalama bir çalışanı daha yoksul bir hale getirmeyeceğini savunan ekonomistler, bunu da ulaşıma, işte alınan yemeklere ve iş kıyafetine daha az para harcanacağı gerekçesiyle savundu.

Raporda bir diğer alternatif olarak da bu vergilerin, çalışanına kalıcı olarak masa ya da iş yeri ayırmayan işveren tarafından da ödenebileceği önerisi getirildi.

ABD'de 49 milyar dolar, Almanya'da 20 milyar euro para toplanabilir
Alman borç verenin ekonomik araştırma birimi tarafından yayımlanan raporda, böylesi bir vergiden yıllık olarak ABD'de 49 milyar dolar, Almanya'da 20 milyar euro, İngiltere'de 7 milyar sterlin toplanabileceği hesaplandı.

Elde edilen bu paranın düşük ücretli, işlerini evden yapamayan işçilere devlet tarafından yapılan yardımlara harcanabileceği belirtildi.

'Pandemiden sonra yeni normalin bir parçası olacak'
Deutsche Bank'ta temel kredi stratejisi ve tematik araştırma küresel başkanı Jim Reid, "Evden çalışmak pandemiden sonra 'yeni normal'in bir parçası olacak. Hesaplamalarımız, elde edilecek meblağlarla, uzaktan çalışamayan, dolayısıyla daha çok 'eski ekonomi'yi ve sağlık risklerini üstelenen düşük gelirli çalışanlara maddi gelir sübvansiyonları finanse edilebileceğini gösteriyor" dedi.

'Zaten vardı, Kovid-19 hızlandırdı'
Deutsche Bank stratejisti Luke Templeman'a göre ise pandemiden önce uzaktan çalışma zaten yükselişteydi, ancak Kovid-19 bu yükselişi daha da hızlandırdı. "Uzaktan çalışanlara vergi getirilmesi zaten gerekiyordu. Kovid-19 sadece bu belirgin hale getirdi” ifadelerini kullanan Templeman, şunları söyledi:
İnsanların büyük bir kısmı kendilerini yüz yüze iletişimden kopardı, buna rağmen ekonomik sıkıntı yaşamıyorlar. Bu uzaktan çalışanlar, ekonominin altyapısına daha az katkıda bulunurken ekonomiden tam olarak faydalanmaya da devam ediyor. Ekonomi için büyük bir problem."
Yorum Yazın