TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Düşen petrol fiyatının faturası ağır oldu

Petrol fiyatlarının son yılların en düşük seviyesine gerilemesiyle beraber Azerbaycan bütçe açıklarını kapatmak için özelleştirmelere ağırlık verileceğini açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı açıklamada, özelleştirme programında yerli firmalarla beraber yabancı firmalarında ağırlıkta olacağını söyledi.
Düşen petrol fiyatının faturası ağır oldu
Seyfi Akil - Son zamanlarda düşen petrol fiyatları Azerbaycan ekonomisini zora soktu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bütçeye ek kaynak yaratmak için özelleştirme programlarına başlanacağını açıkladı.

DÜŞEN PETROL FİYATININ BEDELİ AĞIR OLDU
Brent petrolün son yılların en düşük düzeyi olan 30 doların altına  inmesi ekonomisi petrole ve enerjiye bağlı olan ülkelerden biri olan Azerbaycan’ı zor duruma soktu. Petrol fiyatlarının düşmesiyle ilgili bir açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, uğranılan kayıpların bütçeyi derinden etkilediğini ve bunun için ek kaynak yaratmanın şart olduğunu ifade etti.Aliyev açıklamasında bütçe için gerekli olan ek kaynakların özelleştirmeler yoluyla sağlanacağını belirtti. Azerbaycan yönetimi daha önce ihracattaki düşüşü telafi etmek amacıyla gıda fiyatlarına yüklü zamlar yapmış ve halk sokaklara dökülmüştü.



ÖZELLEŞTİRMEDE AĞIRLIK YABANCIDA
Aliyev yaptığı açıklamada özelleştirmelerin bir önce hayata geçirileceğini ve bu kapsamda hem  yerli hem de yabancı firmalara  yer verileceğini söyledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgili de açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, düşen petrol fiyatlarının ekonomiyi ciddi anlamda  sarstığını ve ek kaynağın sadece özelleştirme ile sınırlı kalmayacağını belirtti. Bankacılık sektöründe de sorunlu olarak görülen kamu bankalarına verilen desteklerinde inceleneceğini  ifade eden Aliyev, petrol ve enerji ihracatındaki azalmaları telefi için ek vergilerin de getirileceğini söyledi.



MERKEZ BANKASININ REZERVLERİ ERİDİ
Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılarla beraber geçen sene Azerbaycan Merkez Bankası bir karar almış ve para birimi olan Manat’ın değerinin serbest piyasa da belirlenmesi düşüncesiyle parasının yarısından fazlasını harcamış bu da Banka’nın rezerv oranlarının erimesine yol açmıştı. Azerbaycan ekonomisindeki diğer bir sıkıntı da Manat’ın dolar karşısında değer kaybetmesi oldu. Merkez Bankası geçen sene aldığı bir kararla para birimi üzerindeki kontrolünü azaltmış  ve 2015 yılının Aralık ayından bu zamana kadar geçen sürede  Manat, ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 33 oranında değer kaybına uğramıştı.
Yorum Yazın