• Ekonomi

Ekonomideki büyüme beklenenin üzerinde

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.5 büyüyen Türkiye ekonomisinin, ikinci çeyrekte yüzde 3.8’lik büyüme ile beklentilerin çok daha üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini söyledi. Elitaş, “Bu büyüme oranımız 24 Avrupa
Ekonomideki büyüme beklenenin üzerinde
CRA - İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İnovasyon Şampiyonları ödül töreninde konuşa Ekonomi Bakanı Elitaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı etkinlikte ekonomideki büyüme oranına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ekonomisinin, bu yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen büyüme oranı ile 24 Avrupa ülkesinden daha hızlı bir büyümeye kaydettiğini ifade eden Elitaş, “Türkiye 2002’de dünyanın en büyük 21. Ekonomisi iken, bugün dünyanın en büyük 17. Ekonomisi haline gelmiştir. 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.5 büyüyen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 3.8’lik büyüme ile beklentilerin çok daha üzerinde bir büyüme performansı sergiledi. Bu büyüme oranımız, 24 Avrupa ülkesinden daha hızlı bir büyümeye işaret ediyor. Türkiye, 2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren küresel krizin ardından yakın çevresinde siyasi ve ekonomik olumsuzluklara rağmen kesintisiz 23 çeyrektir yüzde 5.1’lik büyümeyi devam ettirdi” şeklinde konuştu.
“ATILAN ADIMLAR DÜNYAYA KATKISI OLAN BİR MEDENİYET YÜRÜYÜŞÜ”
Türkiye’nin kalkınmasına yönelik atılan adımları, dünyaya katkısı olan bir medeniyet yürüyüşü olarak değerlendiren Ekonomi Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz yenileşmeye bakarken meseleyi basit bir iktisadi kalkınma meselesi olarak görenlerden değiliz. Türkiye’nin kalkınmasına yönelik attığımız adımları aynı zamanda hem coğrafyamıza hem de dünyaya katkısı olan bir medeniyet yürüyüşü olarak okuyanlardanız. Bu yüzden yenileşme bizde kritik bir sorundur. O yüzden aşılması lazım gelen bir meseledir. Bu mesele kanaatimce aynı zamanda 300 yılı aşan modernleşme tarihimizin de ayrılmaz bir parçasıdır.
Türkiye 2002’de dünyanın en büyük 21. Ekonomisi iken bugün dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline gelmiştir. 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.5 büyüyen Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.8’lik büyüme ile beklentilerin çok daha üzerinde bir büyüme performansı sergiledi. Bu büyüme oranımız 24 Avrupa ülkesinden daha hızlı bir büyümeye işaret ediyor. Türkiye 2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren küresel krizin ardından yakın çevresinde siyasi ve ekonomik olumsuzluklara rağmen kesintisiz 23 çeyrektir yüzde 5.1’lik büyümeyi devam ettirdi
Türkiye 2002 yılında AR-GE harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranı ancak binde 53 civarındaydı. Bu oran 2014 yılında ilk kez yüzde 1 seviyesini aşmış, gelecekte gelişmiş ülkeler seviyesine yani yüzde 3 seviyesine çıkarmak asıl hedefimizdir. Patent almak için yapılan başvurular her geçen gün artıyor. 2014 yılında Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvurular yüzde 7 arttı. 2013 yılında 4 bin 528 başvuru yapılırken 2014 yılında 4 bin 861 başvuru gerçekleştirilmiştir. Bu başarıların devamı için Ar-Ge ve inovasyon olmazsa olmaz diyoruz. Devletimizin imkanlarını bu konuda seferber edeceğiz.”
Yorum Yazın