TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Eskişehir’de bereketli yağışlar afete dönüştü

Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, son aylarda görülen yoğun yağmur ve dolu birçok üründe zarara sebep olduğu, bunların tespiti için ilçelerde oluşturulan Hasar Tespit Komisyonlarının çalışmalarını yürüttüğü belirtildi.
Eskişehir’de bereketli yağışlar afete dönüştü
Sultan Gedik - ESKİŞEHİR / İHA - Söğüt, yaptığı açıklamada, Eskişehir’de bereketli yağışlar afete dönüştüğünü belirtti. Kentte küresel ısınmanın etkisi hissedilmeye başladığını belirtti.

2014 yılında 2 milyon 300 bin dekar alan kuraklık ve diğer afetlerden etkilenirken, 2015 yılında don, dolu ve aşırı yağışlar nedeniyle 166 bin 500 dekar alan etkilendiğini anlatan Mehmet Salih Söğüt, “İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Özdemir ve Şube Müdürlüğü personellerince yapılan incelemelerde, Mihalıççık ilçemiz başta olmak üzere, Seyitgazi, Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Sivrihisar, Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerimizde lokal düzeyde ebatları kuzu dişinden ceviz büyüklüğüne kadar değişen dolu yağışı meydana geldiği ve önemli zararlar oluştuğu tespit edilmiştir. Tarım alanlarında meydana gelen hasar ağırlıklı olarak arpa, buğday, kiraz ve sebze alanlarında oluşmuştur. İlkbahar geç donları nedeniyle verim düşüklüğü gözlemlenen kirazlarda dolu yağışları da eklenince meydana gelen maddi kayıplar artmıştır. Dolu yağışı aynı zamanda hasat olgunluğuna gelen arpalarda da dane dökülmesi ve sap kırılması şeklinde önemli derecede kayıp oluşturmuştur. İlimizde oluşan aşırı yağışların yer yer sel oluşturduğu da görülmüştür. Özellikle yamaç alanlardan gelen hafriyat, şeker pancarı ve soğan ekili alanların üzerinde yaklaşık 5 santimetrelik toprak tabakası birikmesine neden olmuştur” diye belirtti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, açıklamasının devamında, ilçelerde oluşturulan Hasar Tespit Komisyonlarının, hasar tespit çalışmalarını yoğun bir şekilde yürüttüğünü de kaydetti.
Yorum Yazın