TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Fed tutanaklarında faiz artışı eğilimi

Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, birçok Fed yetkilisinin, ekonomik görünüm değişmezse faiz artışına "oldukça yakın zamanda" gidilmesini desteklediğini ortaya koydu.
AA -

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, birçok Fed yetkilisinin, ekonomik görünüm değişmezse faiz artışına "oldukça yakın zamanda" gidilmesini desteklediğini ortaya koydu. Tutanaklarda, ayrıca yeni yönetimin mali politikalarına yönelik belirsizliğin yükseldiği belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 31 Ocak -1 Şubat tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı.

FOMC üyelerinin, politika faizini yüzde 0,50-0,75 aralığında sabit tutma kararını oy birliğiyle aldığı toplantının tutanaklarında, "Birçok üye, gelecek istihdam ve enflasyon verileri, mevcut beklentiler doğrultusunda veya daha iyi gelirse ya da Komite'nin tam istihdam ve enflasyon hedeflerini aşma riski yükselirse, politika faizini oldukça yakın zamanda artırmanın uygun olacağını belirtti." ifadelerine yer verildi.

Tutanaklara göre, birkaç üye ise sıkılaştırmaya muhtemelen gelecek toplantıda gidilmesinin, FOMC'ye ekonomik koşullardaki müteakip değişikliklere yanıt vermekte daha fazla esneklik tanıyacağını savundu. Bu üyeler, ayrıca, ülkedeki işsizliğin uzun vadeli normalinin altına gerilemesinin ciddi bir risk olduğunu ifade etti.

Fed'in, bu riskin gerçekleşmesi halinde, politika faizini şu an öngörülenden daha hızı artırması gerekeceğine işaret edilen tutanaklara, birkaç üyenin "kademeli" faiz artışı vurgusunun, yılda sadece bir ya da iki faiz artışına gidebileceği yönünde yanlış bir algı oluşturduğuna yönelik eleştirileri de yansıdı.

"Belirsizlik yükseldi"

Öte yandan, üyelerin mali politikalardaki değişikliğe yönelik belirsizliğin arttığı konusunda hemfikir olduğu vurgulanan tutanaklarda, "Üyeler, mali ve diğer kamu politikalarındaki değişimlerin muhtemel ekonomik etkilerine yönelik belirsizliğin yükseldiği ancak ekonomik görünüme yönelik kısa vadeli risklerin aşağı yukarı dengede olduğu görüşünde birleşti." denildi.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Yorum Yazın