TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Financial Times: ABD ve AB, Rusya yaptırımları konusunda Türkiye'ye baskıyı artırıyor

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların ihlal edilmemesi için ülkeler üzerindeki baskısını artırıyor.
Financial Times: ABD ve AB, Rusya yaptırımları konusunda Türkiye'ye baskıyı artırıyor
Ozan Koltuk - Financal Times'a (FT) konuşan iki yetkili, AB'nin endişelerini doğrudan iletmek için Türkiye'ye bir heyet göndereceğini söyledi. Gazete, ayrıca ABD'nin Rusya'nın yerel ödeme sistemi Mir ile entegre olan Türk bankalarına odaklandığını kaydetti.

AB-ABD yaptırım müzakerelerinde yer alan bir yetkili, Türkiye'yi birincil hedef olarak göstererek, “Açıklıkları kapatmamız gerekiyor” dedi.

Finans sektöründen kaçışa odaklanılacağını söyleyen diğer üst düzey kaynak, "Örneğin üçüncü ülkelerden finans kuruluşlarının Mir ödeme ağıyla bağlantı kurmaması gerektiğine dair çok net mesaj göndereceğiz çünkü, bu yaptırımlardan kaçınma riskleri taşıyor” diye konuştu.

Buna benzer adımlarla, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uygulanan ekonomik yaptırımların Rus ekonomisine umulan zararı vermediği için "mevcut önlemlerdeki boşlukların kapatılması" amaçlanıyor.

Kaynaklar, yaptırım planını güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa Komisyonu Finansal Hizmetler Komiseri Mairead McGuinness'ın önümüzdeki ay Türkiye'yi ziyaret edeceğini kaydetti.

Üst düzey bir AB yetkilisi, McGuinness'in kısa süre önce birkaç ülkeyi ziyaret ettiğini hatırlatarak, yetkililerle "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı göz önüne alındığında, mali hizmetler konularını ve özellikle yaptırımların uygulanmasını görüştü" dedi.

"Rusya tüm kapıları deneyecek"
Yetkililer, Türkiye'nin yanı sıra, Kafkasya, Orta Asya ve Körfez'deki ülkelerin yakın takibe alındığını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptırımlar koordinatörü James O'Brien, "Rusya tüm kapıları çalacak. Her ülke bunu takip edip onlarla konuşacağımızı unutmamalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen ay Mir'in Türkiye'ye açılımında "ciddi ilerleme" olduğunu söylediğini hatırlatan gazeteye göre, Ankara'nın "Rusya'ya karşı yaptırımları imzalamayı reddetmesi ve son zamanlarda Moskova ile ekonomik işbirliğini derinleştirme vaadi Batılı müttefiklerini alarma geçirdi".

Rusya Merkez Bankası'nın Visa ve Mastercard'a ulusal bir alternatif olarak geliştirdiği Mir ödeme sistemine "Türkiye'nin en büyük beş bankası Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank'ın üye olduğu" belirtildi.

Halkbank'ın "ABD'nin İran'a yönelik 2010 yılına dayanan yaptırımlarından kaçınma planındaki rolüyle tanındığını" yazan gazete, bu bankanın Putin'in şubat ayında başladığı Ukrayna işgalinin ardından Mir ile anlaşma imzaladığını kaydetti.

"Yaptırımlara uyuyoruz"
İş Bankası, konuyla ilgili olarak “Yaptırımları yakından takip ediyor ve Mir kart işlemlerinin bu politikaya uygun olarak tamamlanması için gerekli aksiyonları alıyoruz” derken, DenizBank, “Yaptırım uygulanan bankalarla işlem yapmıyoruz. Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlara tamamen saygı duyuyoruz" dedi. Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ise FT'nin "yorum taleplerine yanıt vermedi."

BM destekli yaptırımları uyguladığını belirten Dışişleri Bakanlığı,“Türkiye'nin yaptırımlardan kaçma kanalı haline gelmesine izin vermeme politikamızda da aynı derecede kararlıyız" mesajı paylaştı.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo geçen ay Türk şirketlerini "yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarıyla işlem yapmanın" riskleri konusunda uyarmıştı.

Rusya'nın işgalinden sonra uygulanan Batı yaptırımları, Rusya'nın en büyük bankalarını, enerji ve savunma şirketlerini ve yüzlerce üst düzey hükümet yetkilisini ve iş adamını hedef aldı.

Önlemler kapsamında "Ruslar adına ödemeleri yapan kişiler ve Moskova için paralel ödeme ağları kurulmasına yardımcı olan şirketler hedef alınacak".

Yetkililer, AB ve ABD'nin, Moskova'nın Rus ihracat gelirlerini işlemesine yardımcı olan veya Batı yaptırımları tarafından yasaklanan sanayi veya savunma ürünlerinin ithalatını kolaylaştıran kuruluşları da hedef alacağını kaydetti.

Kaynaklar, diğer önlemlerin Rusya'nın yazılım, e-ticaret ve siber güvenlik sektörlerinde yer alan daha fazla insanı hedeflemeyi içerdiğini söyledi.
Yorum Yazın