• Ekonomi

Fındık rutubetini ölçen cihaz dağıtıldı

Ünye Ticaret Borsası, üyesi olan fındık tüccarlarına rutubet ölçme cihazı dağıttı. Yaklaşık 115 kişiye verilen cihaz sayesinde, fındıkta ki rutubet kolaylıkla ölçülebilecek.
Fındık rutubetini ölçen cihaz dağıtıldı
İHA - Cihazın tanıtımı ve dağıtılması ile ilgili Ünye Ticaret Borsası konferans salonunda program düzenlendi. Programda ilk konuşmayı yapan Ünye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mehmet Gür, yaptıkları çalışmayla 2 şeyi hedeflediklerini söyledi.

Gür açıklamasında, “Fındık alımını yapıp randımanı ve rutubeti geleneksel yöntemlerle tespit ediyordunuz. Bunu yaparken artık sizlere destek olmak amacıyla teknolojik imkanlardan da faydalanması ve bu konuda artık bir standart olan fındık rutubet makinelerini kullanmanızı sağlamaya çalıştık. Diğer bir amacımız ise Ünye’de geçen sene fındık nemli rutubetli ve genelde çürüktü. Üreticilerimizin genel manada bu konuda biraz duyarsız olduklarını gözlemlemekteyiz. Borsa yönetimimiz böyle bir algı oluşturmak istedi yani artık üreticiler Ünye’de fındık alan esnafın fındığı alırken makinelerle nemini rutubetini ölçtüğünü bilecekler. Dolayısıyla üreteciler fındığı getirmeden önce harmanda kuruturlar, buna psikolojik etkisi olur diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Rutubet ölçme cihazı hakkında bilgi veren firma yetkilisi Ferhat Demir ise makinenin kullanımını anlatarak, “Cihazın kendi özel kabı var. Bu kabın içindeki fındığa eliniz değmeden çok rahat bir şekilde tek düğmeyle rutubetini ölçmüş olacaksınız” dedi.
Yorum Yazın