TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Fındıktan verim sorunu

Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, Trabzon’da 65 bin hektarlık alanda fındık tarımı yapıldığını belirterek ortalama 100-130 bin ton fındık almaları gereken bu arazilerden bugün ancak 45-50 bin ton civarında ürün alabildiklerini söyledi.
Fındıktan verim sorunu
İHA - Fındığın bölge için çok önemli bir ürün olduğunu hatırlatan Ergan, ekili alanların yeterli olduğunu ifade ederek dünya ile rekabet edebilmek için verimi artırarak masrafların düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ergan, “Fındığın değeri hiçbir zaman kaybolmaz. Fındık her zaman önemli bir ürün, önemli bir mamül. Fındığın değerini bilmemiz gerekiyor. Biz fındığın değerini bilmezsek fındıkta bizim değerimizi bilmez. Biz ona nasıl bakarsak o da bize öyle bakar. Trabzon Ticaret Borsası olarak verimi ve kaliteyi artırma projelerini destekliyoruz. Birim alanında fazla ürün elde etmek gibi. Ekili alanlarımız yeterli. Ancak bu alanlardan gerekli ürünü alamıyoruz. Örneğin Trabzon’da 65 bin hektar alan var. Ancak biz 65 bin hektar alandan ortalama 100-130 bin ton fındık yapmamız gerekirken, bugün 45-50 bin ton cıvarında fındık yapıyoruz. Alanlarımızda sıkıntı yok. Verimimizde ve üretimimizde sıkıntı var. Dolayısıyla dünya ile rekabet edebilmemiz için birim alanlarında verimi artırmak, masraflar ve maliyeti düşürmek zorundayız. Fındık son derece önemli bir ürün” dedi. 

"Fındık fiyatlarındaki iniş çıkışlar arz ve talebe bağlı" 

Fındık fiyatlarındaki değişkenliğin arz talep dengesinden kaynaklandığına işaret eden Ergan, “Bu bir arz talep dengesi. Biz bu arz talep dengesine müdahale edemeyiz. Ne yapmamız lazım? Birim alanlarındaki maliyetleri düşürerek karlılığımızı artırabiliriz. Karlı olacak üretimler yapmamız lazım. Bunu bilen de biziz. Bizim kültürümüzde fındık var başkalarının kültüründe fındık yok. Bu fındığı en iyi biz yaparız. Bunu da yapabilmemiz için bazı teknoloji, bilimsel verilerden faydalanmamız lazım. Kültür tamam ancak teknolojik ve bilimsel veriler bizim için son derece önemli olması lazım” diye konuştu. 
Yorum Yazın